latinica  ћирилица
25/11/2022 |  13:29 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Свечана академија поводом 60 година Електротехничког факултета; Вишковићу уручена повеља (ФОТО/ВИДЕО)

Електротехнички факултет Универзитета у Бањалуци, свечаном академијом - обиљежио је 60 година постојања и рада. За шест деценија, 2.700 студената стекло је диплому, управо на овој високошколској установи. Да ЕТФ парира водећим високошколским установама у свијету - доказ су кадрови, који су се овдје школовали, а каријеру градили на престижним свјетским универзитетима.
Јубилеј ЕТФ-а (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Јубилеј ЕТФ-а (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Студирати на Електротехничком факултету у Бањалуци захтијевало је доста одрицања. Али уз добру организацију и вољу за учењем сви испити су положени - причају најбољи студенти. Али, ту није крај њиховом учењу.

- Већ сам уписао мастер на нашем факултету и запослио сам се као асистент, а планирам даље да се усавршавам на академском нивоу у наредним годинама - истакао је Бојан Билатовић студент генерације ЕТФ-а, УНИБЛ.

Нина Стефановић која је дипломирала на ЕТФ-у истакла је да своју будућност види у Српској.

- Вољела бих да помогнем својој земљи, тако што ћу остати и помоћи да се развија. Вољела бих да се овдје запослим - додала је она.

Александар Јелић, апсолвент на ЕТФ-у, каже да му је жеља да остане на факултету и да млађим генерацијама преноси стечено знање.

Влада Српске већ је обезбиједила најсавременију опрему бањалучком ЕТФ-у, како би се побољшали услови учења, студенатима, који су по завршетку школовања компетентни и конкурентни на тржишту рада широм свијета. За изузетан допринос развоју ове образовне установе, мандатару за састав нове Владе, Радовану Вишковићу - уручена је повеља, на свечаној академији.

- Да школујемо људе који могу да узму улогу и бригу о привреди и о нашој Републици Српској. Будите увјерени, да ћемо посветити пажњу кадровима - да уписне листе не буду ограничене. Ако треба, радићемо и нове зграде - рекао је Вишковић.

Гајанин је истакао да у наредном периоду, уз подршку републичких власти, треба створити још боље услове за студирање на бањалучком Електротехничком факултету, чији су студенти по завршетку школовања компетентни и конкурентни на тржишту рада Републике Српске, региона и цијелог свијета.

- Електротехнички факултет има дугу традицију и квалитетан наставни кадар, те се његови студенти запошљавају у престижним ИТ компанијама Српске и свијета. Желимо да најбоље студенте након окончања школовања задржимо на Електротехничком факултету и у академској заједници Универзитета - рекао је Гајанин

Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Зоран Ђурић нагласио је да ова високошколска установа данас успјешно ради и школује кадар потребан за индустрију.

- Без обзира на бројне проблеме с којима се сусрећемо, покушавамо да одговоримо захтјевима привреде - навео је Ђурић и додао да овај факултет сваке године уписује између 130 и 180 студената.

Електротехнички факултет у Бањалуци се развио из Електротехничког одсјека Техничког факултета у Бањалуци, основаног 1962. године, а до сада је на овом факултету дипломирало више од 2.000 студената.