latinica  ћирилица
25/11/2022 |  13:50 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Предата иницијатива за опозив предсједника СО Нови Град (ВИДЕО)

Десет одборника опозиције у Скупштини општине Нови Град поднијели су приједлог за опозив предсједника Скупштине општине Зорана Кукавице члана Уједињене Српске.
Предаја иницијативе (Уступљена фотографија) -
Предаја иницијативе (Уступљена фотографија)

Повод за ову иницијативу је удаљавање осам одборника опозиције са наставка 16.сједнице, која је одржана почетком новембра.

На сједници Скупштине општине Нови Град ,4.новембра, њен предсједник Зоран Кукавица изрекао је мјеру удаљења са сједнице Игору Таборину одборнику опозиције. Иста мјера је изречена још седморици одборника опозиције на другом наставку сједнице. С обзиром да је био обиман дневни ред уследио је и трећи наставак када је обезбјеђење забранило опозиционим одборницима да учествују у раду сједнице.

- У посљедње вријеме на неки начин сједнице су одвијане у смјеру да се одборницима опозиције забрани да адекватно и у складу с пословником расправљају о тачкама дневног реда - каже Младен Шумар, предсједник ОО СДС-а.

Миланко Михајилица предсједник ОО ПДП-а и народни посланик навео је да је увјерен да ће они обезбједити већину за опозив Кукавице.

- Наш циљ је формирање нове парламентарне већине - додао је он.

Предсједник Скупштине општине Нови Град Зоран Кукавица наглашава да није прекршен пословник нити статут СО када су опозициони одборници удаљени са засједања.

- Не знам по чему смо прекршили пословник о раду, јер нико није тражио изјашњавање по наводној повреди. Морам да напоменем што се тиче потписа њихових због јавности да је минимум 14 руку потребно за смјену предсједника СО Нови Град - истакао је Кукавица.

Скупштинску већину,од 27 одборника, у Новом Граду има СНСД са коалиционим партнерима.Истичу да неће подржати иницијативу опозиционих одборника за смјену предсједника СО ако се нађе на дневном реду скупштинског засједања.

- Ми се као одговорна политичка партија бавимо темама везаним за интересе наших грађана. За изградњу инфраструктуре на подручју наше општине и подизању живота и стандарда на нивоу наше локалне заједнице - сматра Павле Агбаба одборник СНСД-а.

Начелник општине Мирослав Дрљача наглашава да од самог конституисања скупштине опозициони одборници дјелују деструктивно.

- Оно што је специфично за рад скупштине од њеног формирања до данашњег дана да 11 одборника опозиције све ради како би успорили редован и уредан рад Скупштине општине - истакао је Дрљача.

Каже да је на његов захтјев други наставак сједнице Скупштине општине обезбјеђивала и полиција.

- За то се одлучио јер су опозициони одборници најавили, ако буду спријечени, да ће насилно учествовати у раду поменуте сједнице - закључио је Дрљача.