latinica  ћирилица
25/11/2022 |  14:11 | Аутор: СРНА

Крстић: Срби амбасадори нису и неће обиљежавати 25. новембар

Наметање 25. новембра као "државног празника БиХ" наставак је узурпаторских активности бошњачке политике коју све вријеме мандата без задршке спроводи министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, оцијенила је за амбасадор БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић.
Милица Ристовић Крстић - Фото: РТРС
Милица Ристовић КрстићФото: РТРС

- Турковићева врло добро зна да амбасадори из реда српског народа нису и неће обиљежавати овај и сличне датуме све док се не усвоји закон о државним празницима. На крају крајева, позивање да се обиљежи празник социјалистичке земље коју су Бошњаци директно рушили и која им није одговарала, крајње је непримјерено и лицемјерно - изјавила је Крстићева за Срну.

Она је рекла да је Амбасада БиХ у Атини запримила, као и сваке године до сада, допис Турковићеве у којем, између осталог, позива дипломатско-конзуларна представништва да "развијају свијест о важности" дана државности.

-Сматрам да је овај допис крајње неприкладан, а наводи у њему неистинити. Никакав континуитет са непостојећом ратном републиком БиХ не постоји, те се Турковићева узалудно труди да га успостави шаљући овакве дописе и тумачећи Устав како њој одговара. БиХ у којој живимо настала је у Дејтону 21. новембра 1995. године - рекла је Крстићева.

Крстићева је додала да је за Србе запослене у амабасади БиХ у Атини, данас обичан радни дан, док запослени из реда друга два народа из БиХ празнују.

Бивши Дан ЗАВНОБиХ-а - 25. новембар обиљежава се као такозвани дан државности у дијелу ФБиХ који је већински насељен бошњачким становништвом, док га Хрвати не обиљежавају као празник.

На нивоу БиХ нема Закона о празницима, па су у ентитетима на снази закони о празницима Републике Српске и ФБиХ.

Република Српска слави 9. јануар као Дан Републике и 21. новембар као Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ.