latinica  ћирилица
25/11/2022 |  14:28 ⇒ 14:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Сијарто: Америци користи рецесија у Европи

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто оцијенио је данас да Сједињеним Америчким Државама користи рецесија у Европи.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

- Прелазак европске економије у рецесију је добра вијест за америчку економију и изгледа да би Америка од тога могла да има користи - рекао је Сијарто мађарским новинарима, преноси РИА Новости.

Према његовим ријечима, ситуација у Европи је "жалосна", јер "Европска комисија прилично кочи" прилив инвестиција у земље чланице ЕУ.

- Европска унија прави патетичне покушаје да укочи инвестиције у земље чланице. Инвестиције су једини начин да се избјегне рецесија усред рата у Украјини и санкција Русији - рекао је Сијарто, пренијела је агенција МТИ.

Он је додао да је Мађарска користила инвестиције као кључну економску ињекцију након пандемије короне и да су инвестиције неопходне да се одржи раст привреде.

- Достизали смо рекорде претходних година, али смо могли да извучемо и више инвестиција да их Европска комисија није блокирала - рекао је Сијарто.

Сијарто је истакао да Европска комисија блокира Мађарску да добије новац на који има право и да је чак спречава да користи свој новац да отвара нова радна мјеста.