latinica  ћирилица
25/11/2022 |  14:57 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Додик: У уторак састанак о закону о Олимпијском центру "Јахорина" (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас да ће у уторак, 29. новембра, бити одржан састанак у Источном Сарајеву на којем ће бити разматрана потреба доношења закона о Олимпијском центру "Јахорина", као и регулисање питања градње на овој планини.
Милорад Додик са руководством Олимпијског центра "Јахорина" - Фото: РТРС
Милорад Додик са руководством Олимпијског центра "Јахорина"Фото: РТРС

Додик је указао да је важно да се Јахорина посматра искључиво као мега развојни, комерцијални, финансијски и турсистички центар, те да мора да нестане менталитет у вези са малим и скоројевићким пројектима на овој олимијској планини.

- Ако то не буде пратила организација државе у смислу контрола, онда овдје можемо да дођемо у велике проблеме. Зато сам наложио данас да се у уторак одржи састанак на којем ће једина тачка дневног реда бити сређивање стања на овом простору са основним циљем да коначно дођемо до закона о Олимпијском центру или о Јахорини којим ће се јасно описати како ће се понашати субјекти у овом читавом процесу - рекао је Додик након састанка са руководством Олимпијског центра "Јахорина".

Он је указао да се дуги низ година хотелијери и власини угоститељских објеката на Јахорини не понашају одговорно према Републици Српској због чега ће, како је најавио, бити формирано посебно одјељење финансијске полиције и пореске управе.

Предсједник Републике Српске рекао је да се чини да хотелијери нису солидаран партнер, с обзиром на то да држава улаже озбиљан новац у инфрастурктуру у смислу изградње путног правца према Јахорини и рјешавање питања паркирања.

- Све то чинимо да буде функационалније да би хотелијери и угоститељи могли да остваре своје зараде. То уопште није проблем, али ћемо бити веома ригорозни за сваги пфенинг који утаје држави. Мислим да ћемо донијети лекс специјалис да свако ко ради на штету државе биће привремено или трајно затворен - поручио је Додик.

Он је након састанка са руководством Олимпијског центра у Руском дому на Јахорини навео да ће се и они који имају нерегулисану градњу на Јахорини морати суочити са ригорозним прописима.

- И о томе ћемо на састанку у уторак. Као предсједник нећу дозоволити да се ово угрози! Ово је само по себи важно финансијски и развојно мјесто за читав регион - нагласио је Додик, истичући да су општине Пале и Трново које су на Јахорини надлежне по питању имовине и грађевинских дозвола од тога оствариле значајне приходе.

Додик је нагласио да на Јахорини пројекти неће и не смију стати, те да ће на овој олимпијској планини радити они који имају позитиван однос према оном што је држава урадила.

- Апсолутно желим да стимулишем, укажем, затражим и обезбиједим да Влада и све институције у Републици Српској са посебном пажњом гледају на овај простор. Не смијемо дозволити да се зауставе пројекти, нити смијемо дозволити да се скрнави овдје овај простор - истакао је Додик.

Он се осврнуо и на питање безбједности на Јахорини, истичући да се ни по том питању неће дозволити било какво угрожавање.

- Нећемо дозволити ни безбједносно угрожавање овог простора. Остварили смо значајне акције да перцепција безбједности на овом простору буде на високом нивоу - рекао је предсједник Репубилке Српске.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина" Недељко Елек изјавио је данас да је предсједник Републике Српске Милорад Додик обећао да ће заједно зауставити дивљу градњу на Јахорини.

Елек је истакао да за Јахорину влада огромно интересовање, да не постоји ниједна фирма из региона која се бави грађевином, а да није дошла на планину, али је указао да ова олимпијска љепотиџа живи од скијања, не од градње.

 

Зимска туристичка сезона на Јахорини почеће у четвртак, 1. децембра, и планина ће бити центар, не само доброг скијања, него и забаве, рекао је директор Олимпијског центра" Јахорина" Дејан Љевнаић.

Љевнаић је рекао да је данас руководство Олимпијског центра одржало састанак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и извијестило га о комплетној ситуацији у Центру, те да су сви започети пројекти и реализовани.

- Ријеч је о два нова ски-лифта на Јахорини, нових шест километра стаза покривених системима за осњежавање, али и нових 2,5 километара стаза за ноћно скијање. Ту је и први "Сноуфектори" систем који ради на 15 степени у плусу, урадили смо нову стазу за санкање, нови сноуборд парк, проширили олимпијски бар - изјавио је Љевнаић након састанка.