latinica  ћирилица
25/11/2022 |  15:16 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Како је изгледала љубав Бањалуке и ФК Борац кроз историју? (ВИДЕО)

Приближава се обиљежавање стоте годишњице оснивања највећег симбола нашег града, Фудбалског клуба Борац.
Трофеји Борца - Фото: РТРС
Трофеји БорцаФото: РТРС

Управо вођени идејом о једном овако важном јубилеју, подсјећамо на најистакнутије моменте клуба, али и детаље који су мање познати, јер увијек у приче о љубави једног клуба и града, може много тога да стане.

О Борцу је много тога кроз његових достојанствених 96 година постојања речено.

Бањалука је све те године живјела са својим клубом. Срце Борца, Градски стадион, свједок је скоро свему што је вољени клуб града на Врбасу прошао.

Новинар и писац Томислав Томо Марић, каже, цијели живот му је везан за Борац и његов стадион.

- Ја сам први пут 1957. године крочио на стадион Борца. Гледао сам утакмицу Борац-Локомотива и сјећам се да су Бањалучани побиједили са 1:0. Као новинар пратио сам Борац по свијету, био сам његов директор када је освојен Митропа Куп, као и свједок када је побијеђена велика Црвена звезда и освојен Куп Југославије - описује Марић.

Баш у оно вријеме када је Бањалука пролазила транзицију из мале касабе у мали/средњи европски град, с почетка 20. вијека, креће и прича о Борцу.

Као и све велике приче из тог доба, и ова је рођена у кафани.

Априла 1926. у једном од најљепших објеката у граду, на иницијативу младих и пролетера уз савјете публицисте и народног хероја Веселина Маслеше, који је и кум Борца, основан је Раднички спортски клуб Борац. Крајем исте године имао је преко 50 чланова.