latinica  ћирилица
25/11/2022 |  15:42 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Којић оптужио Запад за распиривање украјинског сукоба

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица (Милорад Којић говорио је о сличности рата у БиХ 1992-1995. и актуелног сукоба у Украјини. У интервјуу за Руску газету, Којић је подсјетио да је распад Југославије и крваве сукобе изазвала западна међународна заједница.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић за циљ Запада у Југославији назива "уништење озбиљног конкурента". Тада је непријатељ играо на "историјска вјерска трвења" између православаца, католика и муслимана. Ове свађе су подгревале САД, Велика Британија и Немачка, сигуран је српски стручњак.

Слично, Запад је "посебно креирао" пројекат украјинског председника Володимира Зеленског. Којић је подсетио да је 1992. године, на почетку рата у БиХ, англосаксонска штампа писала о "геноциду Бошњака од стране Срба".

- Исту ствар видимо и сада на примјеру "случаја у Бучи" и других, када се руско војно особље неосновано оптужује од Запада за зверства. Не проводе се истражне радње, не траже се докази - закључио је Којић.

Политиколог Тимофеј Бордачев је раније примјетио да политичари и државни лидери у разговору са "шаљивџијама" могу да кажу нешто што не могу званично да кажу.

Бордачев је примјетио да такав феномен постаје популаран.

Извор: osnmedia.ru