latinica  ћирилица
25/11/2022 |  17:43 | Аутор: СРНА

Добој: Затражен притвор за бившег припадника ХВО-а

Окружно јавно тужилаштво у Добоју затражило је притвор за бившег припадника ХВО-а Свјетлана Костадиновића, оптуженог за ратни злочин над српским цивилима у Броду, јер се не појављује пред добојском Окружним судом.
Суд у Добоју - Фото: РТРС
Суд у ДобојуФото: РТРС

Тужилац Мерсиха Мехмедагић рекла је у образложењу захтјева за притвор да се оптужени у више наврата није појавио пред Судом да се изјасни о кривици, као ни на данас заказаном рочишту, преноси Бирн.

Окружно тужилаштво Добој терети Свјетлана Костадиновића, бившег припадника војне полиције 101. Босанско-бродске бригаде ХВО-а да је мучио, присиљавао на принудни рад и нечовјечно поступао према цивилу српске националности.

У оптужници се наводи да је кривична дјела починио у Броду између маја и јула 1992. године у логорима који су налазили у старој згради Станице јавне безбједности и на стадиону Фудбалског клуба "Полет".

Бранилац оптуженог Синиша Лопандић успротивио се приједлогу за одређивање притвора, наводећи да се Костадиновић не налази у бјекству него да избјегава појављивање пред Судом у Добоју.

Према подацима добојског тужилаштва, Костадиновић живи у Њемачкој.

Окружни суд у Добоју ће накнадно донијети одлуку о притвору.