latinica  ћирилица
25/11/2022 |  18:03 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Синдикалци РиТЕ Гацко и Угљевик не одустају од обуставе рада (ВИДЕО)

Синдикалци РиТЕ Гацко и РиТЕ Угљевик не одустају од обуставе рада, заказане за понедјељак, док преговори с Управом Електропривреде око повећања примања запослених, још трају.
РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Примарно је, истичу синдикалци, да се повећа цијена рада и измијене дијелови Колективног уговора, да би се повећале плате радницима у рудницима, који раде у отежаним условима.

У Електропривреди су спремни да повећају плате рударима, а у оптицају је, кажу, више модела.

Синдикалци су одлучни да плате запосленима буду повећане од првог јануара наредне године, кроз измјену цијене рада и повећање плата рударима и радницима на одржавању.

Договор се, кажу, може постићи за мјесец дана, и уврстити у планове пословања за наредну годину.

- Кроз повећање цијене рада опет бисмо направили већи јаз у различитом повећању плата, између високих коефицијената и оних нижих, и зато смо искомбиновали ова два захтјева, како бисмо постигли правичније рјешење - појашњава Жељко Тепавчевић, предсједник Синдикалног одбора РиТЕ гацко.

Колико би процентуално износило повећање плата, синдикалци нису могли рећи. Просјек примања на нивоу два предузећа је око 1.400 марака.

Из Електропривртеде је потврђено да ће уредити "рашомонијаду" коефицијената у Угљевику и у Гацку. Постоји довољно резерви да се плата повећа запосленима у рудницима.

- Да нам од производње у руднику зависи енергетска стабилност у Републици Српској, и да то није Синдикат захтијевао ми би то учинили, јер смо уочили низ неправилности у распореду коефицијената - каже Лука Петровић, директор Електропривреде Републике

Проблем је, истиче Петровић, што радници са љекарским рјешењем инвалида рада добију и рјешење за отежане услове рада.

- И онда оду на боловање и добију од љекара из требињске или друге болнице да не могу више ту да раде, одлазе у управну зграду, гдје им је Закон опредијелио да им се не може смањити плата - додаје Петровић.

Наводно је покренута и иницијатива за измјену законских одредаба које регулишу ову материју. А обустава рада у два рудника и термоелектране, од понедјељка је и даље актуелна.

- Све законске норме су иуспуњене, Управа нашег предузећа донијела је одлуку о минималном процесу производње коју ћемо ми да испоштујемо - категоричан је Бобан Беновић, предсједник Синдикалног одбора РиТЕ Угљевик.

О синдикалним захтјевима и дефинисању модела за повећање плата требало би да се договарају представнци Електропривреде, двије термоелектране и синдикати.

Претходно би требало да буду завршене и анализе личних примања запослених у два зависна предузећа.