latinica  ћирилица
25/11/2022 |  18:29 ⇒ 26/11/2022 | 17:42 | Аутор: РТРС

Федерација слави празник бивше Југославије - државе које су се одрекли (ВИДЕО)

Колико је БиХ подијељено друштво види се и на примјеру празника.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Федерација данас обиљежава такозвани Дан државности БиХ. Одлучили су се да то буде на дан ЗАВНОБиХ-а, а управо су они њене тековине срушили 1. марта '92.

Тада је на референдуму, игноришући вољу Срба, одлучено да БиХ иступи из Југославије чиме су отворена врата за ратне сукобе.

Док из Сарајева шаљу честитке и сазивају скупове, у Републици Српској је обичан, радни дан.

БиХ још нема Закон о празницима, али и поред тога, у Федерацији коју претежно насељавају Бошњаци, прославља се Дан државности БиХ. На овај дан, 25. новембра '43. први пут засједао је ЗАВНОБИХ и тада је одлучено да Народна Република БиХ буде саставни дио тадашње државе, а да апсурд буде потпун, прослављају га они који су били највећи заговорници изласка из Југославије, скоро пет деценија касније.

- И сад они причају о неком антифашизму, али све је овдје изокренуто. Не можемо се ми око тога договорити јер се БиХ није договорила између оних који живе у њој јер је наметнута као таква. Све што бих могао да кажем рекао сам у прошлости а говорићу и у будућности. Ово је неодржива пропала земља. У њој нема перспективе и шансе да се она одржи - рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Република Српска обиљежила је дан потписивања Дејтонског мировног споразума, 21. новембра а званичници подсјећају да је ријеч о датуму када је завршен сукоб у БиХ.

- Стари идеали и стари датуми срушени су трагичним сукобима који су се дешавали почетком 90-тих и то од оних који се данас позивају на тековине ЗАВНОБиХ-а. Првог марта 1992. практично су и симболички срушене тековине 25. новембра и зато ниједан од та два датума није, нити може бити заједнички празник у БиХ - категорична је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

 - Ја колико знам из историје, данас је Дан ЗАВНОБИХ-а. Нисам знао да Федерација још његује и прославља тај дан. Ово није никакав Дан државности БиХ. Дејтон је дан државности. Ми признајемо Дејтон и то је за нас празник што се тиче БиХ - истакао је мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић.

И данас из Федерације покушава се наметнути 25. новембар као датум који би наводно требало да указује на заједништво у БиХ.

Међутим, дио плана су и провокације, како се често називају потези политичара из Сарајева. Још актуелни премијер Федерације Фадил Новалић појавио се у Мркоњић Граду на полагању вијенаца. Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић одлучио је да посјети Бањалуку.

- Занимљиво је да је Жељко Комшић за прву неслужбену посјету у иностранству изабрао Бањалуку. То је најобичнији провокатор и фолирант, који нема шта да тражи у Бањалуци. То само говори колико је то изазивачки, примитивно, колико је неозбиљно. Срби не прихватају причу о државности БиХ - закључио је Додик.

Како се на обиљежавање 25. новембра гледа из Републике Српске, а како из Федерације тешко је и очекивати да ће заживјети Дан државности и закон о празницима на нивоу БиХ.

Још актуелна министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић честитала је празник амбасадорима и конзулима БиХ али и позвала на обиљежавање 25. новембра.

Међутим, такозвани Дан државности већином се обиљежава у дипломатским представништвима којим управљају бошњачки кадрови.

Амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав наводи да ће игнорисати инструкцију.

- Оно што је проблематично у наведеној инструкцији јесте то што се позива на законе такозване Републике БиХ а овај пут морам да нагласим да ми нисмо амбасадори Републике БиХ већ Дејтонске Босне и Херцеговине, три равноправна конститутивна народа и само на тим принципима спремни смо разговарати. Сваки други начин комуникације представља провокацију и не води нас нигдје - каже Милисав.

И 27 година од потписивања Дејтона БиХ нема ни закон о празницима а и оно што има већином је наметнуо неко други.

Најбољи примјер је застава којом је данас окићено Сарајево у част одлука које су створиле државу из које су Бошњаци први дигли руку да изађу.