latinica  ћирилица
25/11/2022 |  20:09 | Аутор: sputniknews.com

Боцан-Харченко реаговао на тврдње Ишингера о Косову: То није истина

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко одбацио је тврдње Волфганга Ишингера да је иницијатива "тројке" из 2007. о уређењу односа Београда и Приштине по моделу двије Њемачке пропала због шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

- То није истина. Руски став о косовском питању се увијек заснивао на томе да рјешење треба да одговара интересима Београда. Тај принципијелан приступ је у више наврата јавно нагласио министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров - навео је Боцан-Харченко, реагујући на објаву немачког дипломате и некадашњег представника ЕУ у посредничкој "тројци" међународне Контакт групе на Твитеру.

Боцан-Харченко је појаснио да Иницијатива, о којој говори Волфганг Ишингер, званично никада није покренута у име "тројке", иако је разматрана као једна од радних опција.

- Господин Ишингер треба одлично да зна да српска страна није подржала тај план. Став Београда је до данас досљедан и темељи се на међународно-правним начелима и резолуцији 1244 СБ УН - поручио је руски амбасадор.

Амбасадор даље подсјећа да ту опцију није прихватила ни Приштина.

- Још прије преговора "тројке" Запад је обећао косовским Албанцима да ће подржати једнострано проглашену "суверенизацију" покрајине, ако компромис са Београдом не буде постигнут. Кад је већ обећано оно за чиме се жуди, ко ће пристати на мање од тога? Штавише, модел "двије Немачке" је у Приштини изазвао одбојност, пошто не би се асоцирао на "перспективу дефинитивног разграничења између страна", него на њихово поновно уједињење, као што је то био случај са Савезном Републиком Немачком и Немачком Демократском Републиком" - рекао је Боцан-Харченко.

Руски амбасадор оцјењује да "крајње чудно изгледају покушаји Волфганга Ишингера – данас уобичајени на Западу – да за све оптужи Русију, правећи се да би без ње било могуће да се преко ноћи ријеши косовско питање, спријечи једнострано проглашење "независности" Приштине и, као резултат, балансирање покрајине на опасној линији, а које и сада траје".

Ишингер је у четвртак на Твитеру објавио да га радује чињеница да се основна идеја приједлога "тројке" из 2007. сада разматра у оквиру француско-њемачке иницијативе, уз тврдњу да је тај приједлог "тројке" пропао крајем новембра 2007. због Сергеја Лаврова.