latinica  ћирилица
25/11/2022 |  22:32 | Аутор: СРНА

Божиновић: Рапидно расте број миграната на западнобалканској рути

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић изјавио је данас да је у посљедње вријеме рапидно почео да расте број миграната на западнобалканској рути.
Мигранти (фото: Служба за послове са странцима) -
Мигранти (фото: Служба за послове са странцима)

- Суочавамо се с једним новим трендом повећаних миграција на које ЕУ мора наћи одговоре - изјавио је Божиновић након ванредног састанка министара унутрашњих послова држава чланица ЕУ.

Састанак је сазван због кризе на средњомедитеранској рути и спора између Италије и Француске у вези са прихватом миграната спашених на мору, а све већи изазов је и западнобалканска рута, на којој се биљежи велики пораст броја миграната.

Божиновић очекује да ће Европска комисија изићи с акционим планом за западнобалканску руту почетком децембра, преносе хрватски медији.

Ако се ЕУ унија не постави заједнички према питању миграција и ако се не донесу одговарајући документи, прије свега нови пакт о миграцијама и азилу, Божиновић сматра да ће се онда ићи од кризе до кризе.

Европска комисија је прошле седмице објавила акциони план за средњомедитеранску руту с низом мјера чији је циљ смањити број илегалних прелазака преко Средоземља и појачати солидарност између држава чланица.

Божиновић је рекао да се Загреб заузима за то да се сви мигранти регистрирају, не само на спољним границама ЕУ него да у то треба укључити и сусједне земље из региона.

Он је додао да се морају поштовати обавезе преузете кроз билатералне споразуме с ЕУ, прије свега оне о реадмисији, повратку миграната у државе из којих су дошли.

Божиновић сматра да је један од већих разлога зашто је дошло до пораста мигрантског притиска на западнобалканској рути "либерализација визног режима у Србији и БиХ".