latinica  ћирилица
26/11/2022 |  11:28 | Аутор: СРНА

Хрватска пошта неће да ради жиг са Титовим ликом

Хрватска пошта није одобрила израду пригодног жига са ликом Јосипа Броза Тита на захтјев Савеза антифашистичких бораца и антифашиста и Савеза друштава Јосип Броз Тито Хрватске за филателистичку изложбу у оквиру обиљежавања 130 година од Титовог рођења.
Јосип Броз Тито -
Јосип Броз Тито

Антифашисти су жељели да пригодиним поштанским жигом употпуне филателистичку изложбу у просторијама Савеза 1. децембра. Жиг са Титовим ликом требао је бити у употреби у само у пошти у загребачкој Јуришићевој улици и то на само један дан.

Из Хрватске поште навели су да су антифашисти закаснили, јер се пригодни поштански жиг израђује поводом неке годишњице на датум или у мјесецу када је неко рођен или округле годишњице неког догађаја на одређени датум.

- С обзиром на то, да је годишњица рођења Јосипа Броза Тита била у мају, а не у децембру, предлагачи су са захтјевом закаснили - образложили су из Поште.

Из САБА наводе да су пробали да објасне да 130 година од Титовог рођења обиљежавају цијелу годину, а не само један мјесец, те да је жиг саставни дио филателистичке изложбе и користио би се само један у једној пошти.

Предсједник САБА Фрањо Хабулин не сматра да одбијеница Хрватске поште има политичку позадину, али да су можда ипак у питању неки други разлози.

Коментаришући чињеницу да је Хрватска пошта издала пригодну дописницу за обиљежавање 20 година од загребачког фестивала "Квир", Хабулин је рекао да није сигуран да су хомосексуалци и партизани у Загребу једнако добродошли.

- Модерно је позивати се на људска права, а у складу са тим лакше су одобрили захтјев ЛГБТ заједнице него захтјев за жиг за изложбу поштанских марака са Титовим ликом - додао је Хабулин.

Он је оцијенио да би "алтернативно" објашњење одбијенице могла бити и диверзија у загребачко пошти у Јуришићевој улици 1941. године коју су извели загребачки комунисти и антифашисти, убивши усташког полицајца, те ранивши пет усташких агената и два њемачка војника и једног официра.

- Ево, ево вам сада... Дигнули сте пошту у ваздух, сада вам не дамо жиг - додао је Хабулин.

Предсједник Савеза друштава Јосип Броз Тито Хрватске Јован Вејновић рекао је да га одбијеница Хрватске поште не изненађује додајући да је свјестан друштвене атмосфере у земљи.

- То можда и није став многих људи који сједе у Хрватској пошти. То је став који им је саопштен те је Пошта у складу с општим друштвеним кретањима "логички" то морала и прихватити - додао је Вејновић.