latinica  ћирилица
26/11/2022 |  11:47 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Српска на правом путу војне неутралности поручено са научно-стручне конференције (ВИДЕО)

Република Српска се налази у оквиру БиХ која се сврстава на страну оних који нису на путу НАТО алијансе. Иако постоји добра сарадња са представницима овог војног блока, не постоји ниједан документ у ком се БиХ придружила НАТО савезу, један је од закључака научно-стручне конференције одржане у Бањалуци.
Конференција о теми: Војни савези или војна неутралност" - Фото: РТРС
Конференција о теми: Војни савези или војна неутралност"Фото: РТРС

Српска би требало да задржи неутралан став, истакао је професор Милош Шолаја. Подсјећа да је неутралност један од облика безбједности, има правни статус и дефинисан је међународним конвенцијама.

- Република Српска чврсто стоји на ставу војне неутралности и то није уграђено у посљедње документе који говоре о неким реформама а које се односе на то за безбједносну сарадњу у оквиру европе и не прејудицира будући статус - рекао је Шолаја.

Мирко Околић замјеник министра одбране БиХ истиче за сада само сарадњу са НАТО и ништа више.

- Све оно што је до сада рађено, програмским актима је таквог карактера да нигдје не прејудицира да је БиХ у НАТО - додаје он.

Званичан став Србије јесте војна неутралност и Република Српска односно БиХ, не би требало да послужи алијанси НАТО савеза за остваривање њених циљева у свијету, порука је учесника из Београда.

- Са друге стране БиХ нема разлога да се уплете у игру великих и да својим жртвама допринесе остваривању њихових агресивних циљева - сматра Петко Рашевић уредник часописа Безбједносни форум, Београд.

Мислим да БиХ сада и није вријеме, додаје Шолаја, да се у неком смислу пристрасности изјашњава јер је то више за дневно-политичку употребу него што говори о реалном стратешком опредјељењу на основу унутрашњих односа какви су данас.

Република Српска један је од фактора одлучивања у Босни и Херцеговини и мора се поштовати њен став, један је од закључака конференције.