latinica  ћирилица
26/11/2022 |  12:51 ⇒ 15:15 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Украјински народ ће бити ослобођен неонацистичких власти

Украјински народ ће бити ослобођен неонацистичких власти, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Они заслужују да живе у пријатељству и благостању поред словенске браће, додао је он.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

Изјава Лаврова емитована је у оквиру документарног филма на ТВ "Русија 24".

Министар је додао да се промјене у Украјини, које су довеле до садашње ситуације, нису догодиле без утицаја споља.

- Не само у контексту величања нациста него и претварања нацизма у теорију и праксу садашњих украјинских власти - рекао је он.

Став Кијева и украјинског председника Владимира Зеленског о враћању Крима неће се успјешно реализовати, рекао је Лавров.

- Износећи став, који се до сада реализовао, а сада на фронту, Зеленски каже да ће побиједити у том рату и вратити све своје територије, укључујући Крим. При томе заборавља историју полуострва. Можда је уопште није ни знао. Нимало не сумњам да ће се такав курс завршити неуспјехом - навео је Лавров.

Подсјетимо, предсједник Русије Владимир Путин рекао је недавно да сукоб са неонацистима био неизбјежан јер су ситуацију довели до таквог стадијума да је она постала смртоносна за Русију.

Он је истакао и да се Русија са поштовањем односи према украјинском народу, да је то и даље тако упркос трагичној конфронтацији.