latinica  ћирилица
26/11/2022 |  14:02 | Аутор: СРНА

Вучевић: Ситуација на Косову и Метохији и даље веома напета

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је данас да је ситуација на Косову и Метохији и даље веома напета, јер је много отворених питања.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr)

- Срби су забринути јер се не зна какав је следећи корак /предсједника Владе самопроглашеног Аљбина/ Куртија, који је показао да доноси не баш рационалне одлуке и да није човек договора - рекао је Вучевић.

Он је истакао да је много отворених питања која чекају одговоре од, како каже, оног најтежег у вези са статусом Косова и Метохије, па до враћања Срба у институције, расписивања избора у четири општине на сјеверу покрајине и фундаменталног захтјева Србије, а то је формирање Заједнице српских општина.

"Надам да ће сви, и српска и албанска страна и међународна заједница те одговоре тражити у Формату дијалога. Све друго није добро ни за једну ни за другу и за трећу страну", рекао је Вучевић за ТВ "Пинк".

Вучевић је истакао да је Војска Србије храбра и одлучна да испуни све задатке које добија од државног врха, али да Србија увијек настоји да се до рјешења дође путем дијалога, договора и компромиса.

Нови министар одбране Србије оцијенио је да је потребно јачати одбрамбене капацитете и повећавати број припадника Војске Србије, јер је она најснажнији одвраћајући фактор према недобронамјернима.