latinica  ћирилица
26/11/2022 |  15:08 ⇒ 15:48 | Аутор: Б92

Зашто утакмице Свјетског првенства трају тако дуго?

Свјетска фудбалска федерација на овом шампионату покушава да прецизније контролише број минута у којима је утакмица заустављена.
Енглеска - Иран (Фото: EPA-EFE/Neil Hall) -
Енглеска - Иран (Фото: EPA-EFE/Neil Hall)

Послије уводних утакмица првог кола Свјетског првенства у фудбалу у Катару, један од главних утисака је колико мечеви трају и у првих пет утакмица, укупна судијска надокнада времена износила је око 85 минута.

Дуел Енглеске и Ирана, на примјер, трајао је невјероватних 117 минута и 16 секунди, што је чини најдужом утакмицом групне фазе у историји Мундијала.

То је дјелимично посљедица повреде иранског голмана Алирезе Бејрананда, који је претрпио потрес мозга послије тешког судара на почетку утакмице.

Свјетска фудбалска федерација на овом шампионату покушава да прецизније контролише број минута у којима је утакмица заустављена.

Меч у којем је Саудијска Арабија на сензационалан начин побиједила Аргентину, продужен је за седам минута у првом и за скоро 14 минута у другом полувремену.

Разлози за заустављање утакмице су обично различити: повреде, консултација ВАР собом, измјене, казне и црвени картони.

Ту је и понашање неких играча који намјерно одугловаче на терену са извођењем прекида.

Пјерлуиђи Колина, предсједник судијске комисије ФИФА, потврдио је прошле недјеље да је судијама наложено да прецизно прате изгубљено вријеме током утакмица Катара.

Сличну акцију ФИФА је покушала да спроведе у пракси на претходном Свјетском првенству 2018. у Русији.

- Покушали смо да будемо прецизнији у надокнади изгубљеног времена током утакмица и зато видимо шест, седам или чак осам минута - рекао је он новинарима уочи почетка турнира у Катару и додао - Размислите о томе: ако постигнете три гола за једно полувријеме, вјероватно ћете изгубити четири или пет минута између славља и поновног покретања.

Резултат овог новог приступа ФИФА било је обарање неколико рекорда.

Аналитичари сајта ОптаЏо, специјализованог за фудбалску статистику, израчунали су на којих пет мундијалских утакмица је било највише надокнаде времена, уз напомену да је ФИФА ову врсту података биљежила од 1966.

Занимљиво је да је свих пет мечева са најдужом надокнадом одиграно већ сада на старту Мундијала у Катару.

Енглеска - Ирана, прво полувријеме (13:59 минута)
Аргентина - Саудијска Арабија, друго полувријеме (13:53)
Енглеска - Иран, друго полувријеме (13:05)
САД - Велс, друго полувријеме (10:32)
Сенегал - Холандија, друго полувреме (10:03)

Узевши у обзир ове податке, не чуди што су неки од голова падали у дубоким надокнадама времена.

Иранац Мехди Тареми је гол из пенала у поразу од 6:2 против Енглеске дао када је сат показивао 102 минута и 30 секунди.

То је у овом тренутку најкасније постигнут гол у регуларном току утакмице у историји свјетских првенстава.

Близу овог рекорда био је Холанђанин Дејви Класен, који је постигао гол када је штоперица показивала 98 минута и 17 секунди.

Дужина утакмица изазвала је бројне коментаре корисника друштвених мрежа, а неки навијачи су похвалили покушаје ФИФА да смањи изгубљено вријеме.

Ипак, има и оних који кажу да то води непотребно дугим утакмицама.

Ова промјена би свакако требало да натјера сваког навијача да два пута размисли да ли ће напустити утакмицу прије него што се чује посљедњи судијски звиждук.