latinica  ћирилица
26/11/2022 |  15:55 | Аутор: СРНА

Брже до њемачког држављанства

Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је данас да је Њемачка већ дуго "земља наде" за многе и да је добро када људи одлуче да узму држављанство државе у којој су се скућили.
Застава Њемачке (Фото:  EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Застава Њемачке (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

- Њемачкој су потребни бољи прописи натурализације за све те дивне жене и мушкарце - навео је Шолц у видео-поруци.

Ревизија правила о држављанству једна је у низу реформи модернизације око које се сагласила тространачка коалиција Шолцових Социјалдемократа лијевог центра, еколога Зелених и Слободних демократа када је ступила на дужност прошлог децембра.

Њемачко Министарство унутрашњих послова саопштило је јуче да је нацрт закона спреман.

Прошлогодишњи коалициони споразум предвиђа да људи имају право на њемачко држављанство након пет година или три у случају "посебних интеграцијских достигнућа", умјесто осам, односно шест година као што је сада случај.

Дјеца рођена у Њемачкој аутоматски би постала држављани ако један родитељ има легално пребивалиште пет година.

Влада, такође, жели да укине ограничења за посједовање двојног држављанства. У принципу, већина људи из земаља које нису чланице ЕУ и Швајцарске тренутно морају да се одрекну свог претходног држављанства када добију њемачко држављанство, иако постоје неки изузеци.

Министар унутрашњих послова Њемачке Ненси Фаесер тврдила је да је смањење времена чекања да се стекне право на држављанство "подстицај за интеграцију".

Циљ је да се узме у обзир реалност.

- Ми смо разнолика, модерна земља имиграције и мислим да законодавство то мора рефлектовати - рекла је она.

Званична статистика показује да је прошле године њемачко држављанство добило око 131.600 људи, од којих је четвртина држављани других земаља ЕУ. Тај број је био 20 одсто већи него претходне године, дијелом и због тога што је све већи број Сиријаца натурализован. Укупна популација Њемачке је око 84 милиона.

Главни опозициони блок десног центра Унија одбацује планове за либерализацију закона о натурализацији.

- Јефтино распродаја њемачког држављанства не подстиче интеграцију - она има управо супротан циљ и покренуће додатне "ефекте" за илегалну миграцију - рекао је конзервативни посланик Александар Добриндт за данашње издање дневника "Билд".

Између осталих планова за либерализацију, влада је уклонила из њемачког кривичног закона забрану љекарима да "рекламирају" услуге абортуса. Смањила је минималну старосну границу за гласање на изборима за Европски парламент са 18 на 16 година, а исто жели да уради и на националним изборима.

Такође жели да укине 40 година стар закон који захтијева од транссексуалних особа да добију психолошку процјену и судску одлуку прије званичне промјене пола, и да то замијени новим "законом о самоопредјељењу".

Закон, такође, има за циљ да декриминализује посједовање ограничених количина канабиса и дозволи његову продају одраслима у рекреативне сврхе на контролисаном тржишту.

Неки од планова могу наићи на потешкоће у горњем дому парламента, који представља 16 њемачких државних влада и гдје Шолцова коалиција не контролише већину.