latinica  ћирилица
26/11/2022 |  16:28 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

УКЦ-у Српске: Одржана тродневна едукација из области тријаже пацијената (ВИДЕО)

У УКЦ-у Републике Српске одржана је тродневна едукација из области тријаже пацијената, са експертима из Универзитетског клиничког центра Љубљана.
Oдржана тродневна едукација из области тријаже пацијената у УКЦ Српске - Фото: РТРС
Oдржана тродневна едукација из области тријаже пацијената у УКЦ СрпскеФото: РТРС

Циљ програма је оснаживање сестринства и унапређење различитих подручја сестринске праксе.

Тријажа пацијената једна је од најкомпликованијих области сестринства. Здравствени радници су у оквиру програма едукације имали прилику да теоријски и практично науче о значају, врстама тријаже, те како правовремно реаговати у хитним случајевима.

- Што се тиче едукације која је одржана веома је важно да се уради добра тријажа болесника од које јако често зависи и живот пацијента. Надам се да ћемо наставити сарадњу и да ће наше сестре отићи у Љубљану да виде на лицу мјеста како медицинске сестре раде тријажу - рекао је Владо Ђајић генерални директор УКЦ-а Републике Српске.

Едукација медицинских сестара трајала је од 24. до 26. новембра. Том приликом је донесено низ стратешких одлука с циљем пружања што квалитетннијег збрињавања пацијента.

- Ми вам желимо помоћи јер управо у овим данима што смо били ту схватили смо да имате изузетно велике могућности и да све што сте замислили остварите. Са овим дијелом што се зове тријажа смо добили велики плус у нашој медицини, велико олакшање за рад са пацијентима и са сестрама. Пацијенти су задовољни, медицинско особље је задовољно. Све што смо ми придобили покушали смо имплементирати у ваш рад - навела је Радојка Милојка Брадарић, главна сестра Завода за ургентну неурологију Клинике за неурологију.

Начелница Ургентног центра УКЦ-а Републике Српске, Славица Зељковић каже да је доношење одлуке током тријаже сложен и динамичан процес, због чега је важна квалитетна едукација здравственог особља.

- Посебно задовољство нам је што је овај пут ријеч о о сестрама. Тријажа пацијента у Ургентим центрима је изузетно важна. У почетку смо ми више одлазили у Љубљану, али у задње вријеме вријеме нам долазе љекари и техничари не само из Љубљане него из Словеније и других европских и свјетских центара, то је непроцјенљиво богатство за све нас размјена знања и искустава је битно за сваку струку , а посебно за љекаре, медицинске техничаре и здравствене раднике - додала је Зељковићева.

Програму едукације су присуствовали и медицински радници из општих болница, домова здравља и службе хитне помоћи из цијеле Републике Српске.