latinica  ћирилица
26/11/2022 |  17:59 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Асфалтиран пут до храма Преображења Господњег у селу Колунић (ВИДЕО)

Асфалтиран пут до храма Преображења Господњег у селу Колунић, код Босанског Петровца нада је у боље сутра. Мјештани кажу да је ово побједа против свих националних препрека јер је пут у српском селу завршен захваљујући федералним институцијама и мјештанима овог краја. А да је родни крај у срцу, потврђује и породица преминулог пјевача Маринка Роквића која је обезбиједила дио средстава како би пут био завршен.
Босански Петровац - Фото: РТРС
Босански ПетровацФото: РТРС

У равни Петровачког поља, на више од 600 метара надморске висине, у селу Колунић зими када су сњегови, мјештани никада нису могли доћи аутомобилима до најстаријег гробља Петровачке регије и православног храма. Ту се налази и Црквено-парохијски центар који окупља малобројне мјештане села, које броји око 70 домаћинстава.

На иницијативу Црквене општине Колунић 140 хиљада марака за изградњу километар пута највећим дијелом обезбиједила је Влада кантона Сарајево, федерално Министарство за расељена лица и избјеглице, Влада Унско-санског кантона и породица покојног пјевача Маринка Роквића.

- Сви ми овдје дијелимо исту судбину, и ми и Бошњаци. Сви ови људи, без обзира на вјероисповијест и нацију, били су скрајнути и на маргинама, тако да је највеће изненађење била помоћ од Министарства за рад и социјалну политику Владе кантона Сарајево - каже парох Здравко Богојевић.

Асфалтирање пута православном народу села Колунић мотив је да живот у пустим селима може да буде мјесто сусрета са онима који су отишли на друге крајеве свијета у потрази за бољим животом.

Радује и чињеница да је пут до храма обезвриједио националну нетрпељивост и да је побиједила слога Срба и Бошњака, који су заједничким снагама реализовали пројекат како би мјештанима био олакшан живот.