latinica  ћирилица
26/11/2022 |  18:49 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

У понедјељак наставак преговора о формирању власти у заједничким институцијама (ВИДЕО)

У понедјељак ће бити настављени разговори о формирању власти на нивоу БиХ. Иако је СНСД добио убједљиво највећу подршку грађана Републике Српске, опозиционе странке најављују учешће у разговорима. Први састанак заказан је за понедјељак у централи СДП-а у Сарајеву.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Учешће су потврдили СДС, ПДП и Листа за правду и ред. Лидер СДП-а Нермин Никшић уочи тог састанка каже да је могуће, али није реално да се власт формира без СНСД-а и ХДЗ-а.

Ситауција око нове парламентарне већине на нивоу БиХ биће много јаснија када се 30. новембра у Народној скупштини изаберу делегати за Клуб Срба у Дому народа, односно када се 1. децембра конституише нови сазив и изабере руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.



С теретом изборних губитника, у покушају да консолидују сопствене редове, опозиционе странке из Републике Српске окрећу се преговорима о формирању власти на нивоу БиХ. Партнера траже у СДП-у који представља тзв. осморку, оштро супростављену СДА.

Иако са пет посланика у Представничком дому, математички могу учествовати у избору Савјета министара, Нермин Никшић их упозорава да је бх власт без СНСД-а поготово без ХДЗ-а тешко остварива, мада могућа.

- Али није реално да се формира власт на нивоу БиХ бар без једног од тих партнера јер је познато да се нивоу Федерације не може формирати без ХДЗ-а. Има могућност са опозицијом из РепубликеСрпске уколико каже да су спремни да раде на европском путу и извршавати обавезе и планирати чланство у НАТО савезу - каже Никшић.

Оно што Никшић није казао јер би обесмислио предстојеће разговоре са СДС-ом, ПДП-ом и Листом за правду и ред јесте да ХДЗ без СНСД-а неће у власт. На недавном мостарском састанку Драган Човић јасно је поручио да неће подржати опозицију из Републике Српске као 2014-те, да као изборни губитници уђу у Савјет министара.

- Ми смо казали да наше партнерство нема алтернативу, то је изборни резултата, какве год да је математике правио то је немогуће да се деси - рекао је Чавић.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик навео је да СНСД неће у структуре власти без ХДЗ, а ХДЗ неће без њих.

То није јасно опозицији из Републике Српске. Лидер Листе за правду и ред Небојша Вукановић увјерен је да ће се у понедјељак постићи договор о будућем Савјету министара што би каже био снажан ударац СНСД-у. Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић потврдио је учешће на састанку са СДП, баш као и СДС.

- Математички није немогуће да уђемо у власт, али не по сваку цијену. Ми се залажемо за измјену Изборног закона и укидање акциза. Онда био пристали - истиче Милан Миличевић в.д. предсједника СДС.

Састанку СДП-а и опозиционих странака из Републике Српске присуствоваће посланици Покрета за државу у Народној скупштини. Од њихових пет руку зависи избор петог делегата у Клуб Срба Дома народа. СНСД и партнери могу рачунати на три, опозиција на једног делегата.

- Ми смо добили информацију да је захтјев опозиције Републике Српске састанак са СДП у Сарајеву и да су они у кулоарима у преговорима са Никшићем, а носе највећу одговорност за овог делегата чак спремни да подрже Војина Мијатовића, а ако су они спремни за то ми ћемо стати наравно иза свог човјека - нагласио је Севлид Хуртић посланик Покрета за државу у Народној скупштини Републике Српске.

У преводу, подршком Војину Мијатовићу, опозиција губи другог, а СНСД-е добија 4. делегата, а Покрет за државу извјесно улази у Владу Републике Српске. Са четири делегата у Клубу Срба, СНСД практично ће бити незаобилазан при формирању власти, све ће бити јасније 1. децембра на конститутивној сједници Представничког дома, када се бира руководство што ће бити оријентир за будућу парламентарну већину на нивоу БиХ.