latinica  ћирилица
26/11/2022 |  20:25 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

Сијарто: Европски парламент - политичко тијело које доноси политичке пресуде

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто оптужио је данас Европски парламент и критичаре конзервативне мађарске владе из ЕУ да користе спор у вези са владавином права за поравнање политичких рачуна.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

- Тренутно постоје политичке перцепције против Мађарске јер постоји конзервативна, хришћанско-демократска влада у посљедњих 12 година и, поврх тога, ми смо успјешни - рекао је Сијарто француским медијима.

Европска комисија је у септембру предложила да Савјет ЕУ замрзне 7,5 милијарди евра из буџета ЕУ за Мађарску, наводећи као разлог корупцију, након што је извршна власт ЕУ у априлу покренула механизам условљавања владавином права.

Европски парламент је у четвртак гласао за "задржавање замрзавања", тврдећи да 17 корективних мјера које су договорили Брисел и Будимпешта није било довољно за рјешавање "постојећих ризика по финансијске интересе ЕУ", чак и ако се спроведу у потпуности.

Савјет има рок до 19. децембра да донесе одлуку.

Сијарто је оптужио Европски парламент са љевичарском већином да је "политичко тијело које доноси политичке пресуде".

Он је навео да западноевропски критичари премијера Виктора Орбана показују "велико и срамно непоштовање према мађарском народу", који је изабрао конзервативну странку Фидес да води њихову земљу.

- Они нас мрзе јер идемо против мејнстрима, а ипак смо успјешни. Владе ових земаља увијек говоре о демократији - па онда поштује демократију - рекао је Сијарто.

Он је одбацио оптужбе за систематску корупцију против Мађарске, тврдећи да распрострањена корупција не би дозволила раст националне економије.

Н- аш БДП расте за износ који је знатно изнад европског просјека - рекао је Сијарто, преноси Спутњик.