latinica  ћирилица
27/11/2022 |  07:42 ⇒ 07:43 | Аутор: РТРС

Премијерно приказан српско-хрватски филм "Да ли сте видели ову жену?"

Српско-хрватски играни филм "Да ли сте видјели ову жену?" тандема Душан Зорић - Матија Глушчевић, премијерно је приказан синоћ на 28. Фестивалу ауторског филма у Мтс Дворани, уз присуство великог броја ауторске и глумачке екипе.
Ксенија Маринковић у филму "Да ли сте видели ову жену" (Фото: Screenshot/ Vimeo/ Official Trailer) -
Ксенија Маринковић у филму "Да ли сте видели ову жену" (Фото: Screenshot/ Vimeo/ Official Trailer)

Публика је дуготрајним аплаузом наградила многобројну екипу иза камере, као и импозантан број глумаца, и ријетко кад је оволика екипа била присутна на било којој премијери домаћег филма.

Ново остварење је нека врста зачудног омнибуса састављеног из три приче и животне ситуације, гдје је главна јунакиња извјесна Драгиња. Кроз сва три (паралелна) живота, она је сасвим другачија, и не мора да значи да је уопште у питању исти лик, већ да иста глумица вјешто игра различите карактере.

Хрватска глумица Ксенија Маринковић апсолутно носи цијели филм, доминира у сваком кадру и практично нема сцене у којима она није присутна.

Како су редитељи објаснили у сусрету са медијима дан раније, њихова замисао сценарија и јесте да има различите валере и жанрове, те тако почиње као социјална "егзистенцијална" драма и притом завара публику, онда прераста у трагикомедију, али је и то криво навођење аудиторијума, јер аутори иду даље и одводе до жанра хорорани надреалног у неким елементима.

Три цјелине, три приче, три поглавља, све те филмске ситуације могле су комотно и да се развијају у неке засебне дугометражне филмове.

Аутори су снимали у етапама ново остварење, као три краткометражна-средња филма, са истом глумицом као јунакињом Драгињом кроз три различита живота, и онда су цијели триптих или трилогију спајали у једну цјелину од 80 минута.

Аутори су окупили заиста невјероватно велику екипу глумаца, па тако осим Ксеније Маринковић, играју Борис Исаковић, Олга Одановић, Исидора Симијоновић, Јасна Ђуричић, Горан Богдан, Исидора Минић, Татјана Венчеловски, Оливера Викторовић, Ненад Ћирић, Власта Велисављевић (посљедња улога), Милица Михајловић, Мелита Бихали, Ивана Трифуновић, Ивана Вуковић, Марко Василљевић, Милош Тимотијевић, и многи други.

Јунакиња Драгиња је продавачица усисивача од врата до врата, онда је медицинска сестра која унајмљује лажног мужа и позајмљује бебу из породилишта како би се доказала околини, а у трећој верзији живота, она је бескућник који лута улицама града и постаје свачији пријатељ у потрази за изгубљеним памћењем и идентитетом.

Истакнута хрватска глумица Ксенија Маринковић већ је играла по концепту сличном филму "Небеса" (2021) Срђана Драгојевића, који такође у сценарију има три сасвим одвојене приче у различитим временским периодима.

Ова карактерна драмска умјетница омиљена је неко вријеме у Србији, посебно по филму "Устав Републике Хрватске" (2016) Рајка Грлића, гдје јој је партнер био Небојша Глоговац.

У омнибус драми "Да ли сте видјели ову жену?" она изузетно влада све вријеме и ово је дефинитивно њен филм у потпуности и она изврсно дочарава различите ликове.

Остварење је приказано на Венецијанском фестивалу 2022 у програму "Недјеља критике", гдје је монтажерка Олга Косарић освојила специјално признање за умјетнике до 40 година, као и на фестивалима у Њемачкој, Луксембургу, Шпанији, Индији, Француској, и ускоро ће путовати у Женеву, Бангкок и Загреб.