latinica  ћирилица
27/11/2022 |  09:15 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Хрватска нема план Б за одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори (ВИДЕО)

Хрватска нема план Б за одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори, и то је оно што нас све забрињава, истакао је Немања Галић, члан правног тима БиХ за Трговску гору, гостујући у нашем Јуатрњем програму.
Немања Галић - Фото: РТРС
Немања ГалићФото: РТРС

- Хрватска покушава да маргинализује проблем Трговске горе, они уопште не виде опасност. Признали су да немају план Б и све што планирају јесте да до 2025. године одлажу радиоактивни  отпад на Трговоску гору. Они немају никакву алтернативу - нагласио је Галић. 

Он је нагласио да је Хрватска потврдила да ће до 2025. године морати завршити све активности око складиштења радиоактивног отпада.

- Агенција за атомску енергију није била довољно упозната са проблемом који БиХ има са Хрватском око складиштења на локацији некадашње касарне Черкезовац и потенцијалном опасношћу по грађане БиХ - тврди Галић.

Ова локација, која се, подсјетимо налази у општини Двор на Уни, удаљена је само 800 метара од ријеке Уне и један километар од водозахвата за Нови Град из ког се водом снабдјева више од 15.000 грађана.