latinica  ћирилица
27/11/2022 |  10:58 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Шолаја: Кандидатски статус се најављује, али се превиђају строги захтјеви

Додјељивање БиХ статуса кандидата ЕУ се већ дуже вријеме најављује, али се често превиди чињеница да ће то бити условљено строгим захтјевима које ће БиХ тешко реализовати због унутрашњих неслагања, изјавио је Срни професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.
Милош Шолаја - Фото: СРНА
Милош ШолајаФото: СРНА

Шолаја је рекао да то дефакто значи "нисте неки кандидат" и да је то више уступак према земљама западног Балкана и производ чињенице да су Украјина, Молдавија и Грузија добиле статус кандидата без да су то претходно оправдале, односно нису биле дио никаквих процеса према чланству у ЕУ.

- Чињеница је да ће се инсистирати, у складу са приједлогом предсједника Француске Емануела Макрона, на кластерском приступу и веома строгим условима и захтјевима у погледу реформи да би се кандидатски статус истински достигао до тог нивоа да почну преговори - рекао је Шолаја.

Он је навео да ће бити тешко све то реализовати јер у БиХ постоје унутрашња неслагања која ће кочити.

- Ту не треба гледати у ЕУ него у унутрашње односе у настојању да се постигне унутрашњи стратешки консензус на путу европских реформи - закључио је Шолаја.

Комесар ЕУ за сусједске односе и проширење Оливер Вархељи посјетиће сутра БиХ гдје ће разговарати са члановима Предсједништва БиХ.