latinica  ћирилица
27/11/2022 |  12:40 | Аутор: СРНА

Дачић: Лицемјерно покретање поступка због заставе у свлачионици

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да је лицемјерно покретање поступка Међународне фудбалске федерације /Фифа/ против Фудбалског савеза Србије због истицања заставе у свлачионици репрезентације, јер УН нису признале самопроглашено Косово, те да је ријеч о двоструким аршинима.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

- Ми не можемо ту сада као држава да реагујемо, зато што су то спортске организације. Али, то показује како је велико лицемерје. Је л' замислите сада да је Украјина ту? И да она каже, Крим је Украјина, нема предаје - рекао је Дачић.

Он је упитао да ли би у том случају неко избацио Украјину, да ли би неко казнио Украјину.

- Како их није срамота? Чекај, јел они стварно мисле да смо ми сви глупи и да ми сви не разумијемо о чему је ријеч - изјавио је Дачић за ТВ Прва.

Он је додао да вјероватно ту постоје неке процедуре и да не зна каква казна може да буде.

- Новчана, вјероватно. То је лицемерно. Је л' Косово проглашено за државу? То што је примљено у Фифа не значи ништа. Тамо има и чланица регионалног карактера. Овдје УН нису признале Косово. Та застава говори о фудбалу да нема предаје, ја сам је тако разумио - нагласио је Дачић.

Фифа је покренула поступак против Фудбалског савеза Србије због истицања заставе на којој је Косово и Метохија приказано као дио Србије у свлачионици у вријеме одигравања утакмице против Бразила на Свјетском првенству у Катару.

Слика заставе са поруком "Нема предаје" на српском језику постала је вирална на друштвеним мрежама када ју је подијелила Хајрула Чеку, министар културе, омладине и спорта самопроглашеног Косова.