latinica  ћирилица
27/11/2022 |  14:06 ⇒ 15:09 | Аутор: ТАНЈУГ

У Кијеву пада снијег, температура око нуле, на снази рестрикције струје

У Кијеву је пао снаг, температура је данас око нула Целизијусових степени, а милиони људи у украјинској престоници и околини суочени су са рестрикцијама у снабдјевању електричном енергијом и централним гријањем изазваним руским ваздушним нападима.
Кијев (Фото:  EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, илустрација) -
Кијев (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, илустрација)

Хладно време постепено повећава енергетске потребе потрошача, а рад на поправци погођених електроенергетских објеката је у току, саопштио је оператер Укренерго, пренио је Ројтерс.

Произвођачи електричне енергије и даље нису у могућности да обезбеде потпуно снабдевање електричном енергијом након руских ракетних напада у среду и немају другог избора осим да штеде енергију увођењем рестрикција, наводи се у саопштењу.

- Режим рестрикција потрошње је и даље на снази због дефицита капацитета, који тренутно износи око 20 одсто - навео је Укренерго на Телеграму.

Давид Арахамија, лидер странке Слуга народа предсједника Украјине Володимира Зеленског, изнио је предвиђање да ће Русија наредне седмице извести нове инфраструктурне нападе и рекао да би недјеља могла бити заиста тешка.

Зеленски је синоћ рекао да постоје рестрикције електричне енергије у 14 од 27 украјинских региона.

Рестрикције утичу на више од 100.000 потрошача у сваком од региона, казао је он.

Погођени региони укључују престоницу Кијев и сусједни регион.

- Ако се потрошња повећа увече, искључења могу бити повећана - истакао је Зеленски у ноћном видео обраћању, поновивши апел грађанима да штеде струју.

Прогностичари очекују наставак снежних падавина у Кијеву до средине недјеље, а температуре би требало да остану испод нуле Целзијусових степени.