latinica  ћирилица
27/11/2022 |  14:51 ⇒ 28/11/2022 | 07:05 | Аутор: СРНА

Ђурагић: У најбољем случају могућ "условни" кандидатски статус

Шеф Представништва Републике Српске у Бриселу Марио Ђурагић изјавио је да БиХ у најбољем случају може добити "условни" кандидатски статус који суштински неће значити ништа, оцијенивши да је процес приступања БиХ, али и осталих држава региона ЕУ за сада представа у којој свако учествује из својих разлога.
Марио Ђурагић - Фото: РТРС
Марио ЂурагићФото: РТРС

Ђурагић је подсјетио да се Сјеверна Македонија, која је још 2005. године добила кандидатски статус, у међувремену није помјерила са "мртве" тачке, док је Турска, како каже, још драстичнији примјер лицемјерног односа ЕУ према земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима.

- Процес напредовања ка чланству ЕУ данас је прије свега заснован на геополитичким разлозима и на потпуној лојалности и потчињавању ЕУ. Тако су ове године Украјина и Молдавија `награђене` кандидатским статусом као земље чији су политички лидери изразито лојални ЕУ и антируски настојене - указао је Ђурагић.

Он наводи да је истовремено Грузија препозната као "перспективна" чланица, којој је додијељен условни кандидатски статус док не испуни постављене приоритете, односно док не постане довољно лојална и антируска.

- За напредак према ЕУ српски лидери не раде довољно против интереса свог народа, а за интересе ЕУ, тако да је сам процес приступања БиХ, али и осталих држава регије ЕУ за сада представа у којој свако учествује из својих разлога - рекао је Ђурагић за Срну.

Коментаришући сутрашњи долазак комесара ЕУ за сусједске односе и проширење Оливера Вархељија, Ђурагић сматра да лични ставови Вархељија у погледу односа према замљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ не кореспондирају у потпуности са званичном политиком ЕУ.

- Почетком децембра ће се у Тирани одржати самит ЕУ - Западни Балкан, а недуго затим ће лидери ЕУ расправљати о будућем статусу БиХ, па његову посјету видим као припрему за те састанке и у исто вријеме као наступну посјету новоизабраним члановима Предсједништва БиХ - рекао је Ђурагић.

Он је подсјетио да се у Тирани очекује усвајање заједничке декларације између ЕУ и земаља учесница самита, упозоривши да би она могла садржавати формулације неприхватљиве са становишта српског националног интереса, посебно у погледу очекиваног усаглашавања са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ.

- У интересу комесара Вархељија је да обезбиједи пуни консензус око садржаја саме декларације, па у складу са тим видим то као главни циљ његове посјете - закључио је Ђурагић.