latinica  ћирилица
27/11/2022 |  15:09 ⇒ 17:25 | Аутор: ТАНЈУГ

На острву Искија проглашено ванредно стање; Расте број жртава (ФОТО)

Италијанска Влада прогласила је ванредно стање на острву Искија након што је клизиште захватило град Казамичола, при чему су најмање двије особе погинуле, изјавио је италијански министар за цивилну заштиту и поморску политику Нело Мусумечи.
Искија (Фото: EPA-EFE/CIRO FUSCO ITALY OUT) -
Искија (Фото: EPA-EFE/CIRO FUSCO ITALY OUT)

- Влада ће одмах исплатити два милиона евра као помоћ у случају катастрофе за острво - рекао је Мусумечи, додајући да је Влада именовала Симонету Калкатеру за ванредног комесара.

Спасилачки тимови извукли су данас тијело младе жене из њене породичне куће, док други дан трагају у наносима блата за људима који се још увијек воде као нестали.

Префект Напуља Клаудио Паломба потврдио је да су у трагедији погинуле двије жене, подсјетивши да је јуче пронађено тијело 31-годишње жене, пренио је АП.

Још 10 људи се воде као нестали у лучком граду Казамичола, за које се страхује да су затрпани под блатом и рушевинама.

Портпарол италијанских ватрогасаца Лука Кари рекао је за ТВ РАИ да ватрогасни тимови траже нестале.

- Наша највећа нада је да су људи који су идентификовани као нестали нашли уточиште код рођака и пријатеља и да их нису обавијестили гдје су - додао је он.

Паломба је казао да је 15 домова прекривено блатом. Поред погинулих и несталих, четири особе су повријеђене, а више од 160 је расељено.

Веома јака киша покренула је јуче пред зору огромно клизиште са наслагама блата и одронима који су се сурвали низ падину узвишења према луци Казамичола, рушећи све пред собом и односећи у море читаве зграде и возила.