latinica  ћирилица
27/11/2022 |  15:54 | Аутор: СРНА

Сарајево: Уведена приправност због загађености ваздуха

У Сарајеву је уведена приправност због велике загађености ваздуха.
Сарајево - загађење - Фото: РТРС
Сарајево - загађењеФото: РТРС

Из кантоналне Владе саопштено је да је одлука донесена на основу мјерења концентрације загађујућих материја у ваздуху јуче и данас, као и временске прогнозе за наредна три дана.

На мјерним станицама на локалитетима Вијећнице, Вогошће, Илијаша, Отоке, Хаџића и Илиџе забиљежена су прекорачења граничне вриједности за П М10 честитице.

Увођење приправности подразумијева, између осталог, апел становништву да смањи број возила у саобраћају кориштењем једног возила за више особа, те забрану кретања возила са дизел мотором еуро један или мање у зони А, у општинама Стари Град, Центар, Нови Град, Ново Сарајево и Илиџа, испод 700 метара надморске висине.

Школе и вртићи се упозоравају да дјеца не бораве на отвореном простору ван зграде за вријеме великих и малих одмора, као и да се часови физичког васпитања не одвијају у двориштима школа.

Ризичним групама становништва - трудницама, дјеци, старијим особама, те хроничним болесницима са плућним и кардиоваскуларним обољењима препоручује се да током загађења смање кретање и боравак вани, а уколико је то неопходно, да користе маске за аерозагађење.

Апелује се на становништво да својим понашањем и активностима додатно не доприноси загађењу ваздуха, уз подсјећање да је кажњиво одлагање врелог пепела у контејнере за комунални отпад, као и да је забрањено спаљивање отпада и другог невегетацијског материјала на отвореном простору.

У свим зонама интензивираће се чишћења и прање улица примјеном мокрог поступка калциј-хлоридом, појачаће се инспекцијски надзор на градилиштима.

Предвиђено је и смањење температуре за минимално два степена Целзијусова на свим постројењима за производњу топлотне енергије са Листе правних и физичких лица која за загријавање просторија користе чврста горива и тешка лож уља.

Позивају се правна лица да у зависности од својих могућности изврше помијерање почетка радног времена ради растерећења капацитета јавног градског превоза и градских саобраћајница.

Из кантоналне Владе наводе да ће Стручно тијело за координацију и надзор наставити континуирано да прати вриједности загађујућих материја у ваздуху, те обавјештава грађане о свим евентуалним промјенама.