latinica  ћирилица
27/11/2022 |  18:55 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Добра превенција спречава 50 одсто можданих удара (ВИДЕО)

У просјеку годишње четири и по хиљада грађана у Српској доживи мождани удар. Превентивни прегледи спријече до 50 одсто оваквих случајева. Зато је Одбор за здравство Градског одбора СНСД-а организовао предавање љекара о превенцији можданог удара. Присутни су имали прилику да се закажу за превентивни преглед на УКЦ-у Републике Српске.
Предавање - превенција можданог удара - Фото: РТРС
Предавање - превенција можданог удараФото: РТРС

69-тогодишњи Симо Ловрић из Бањалуке нарушеног је здравља па је каже дошао да се закаже за бесплатни преглед на УКЦ-у, да би провјерио да ли је у ризичној групи за мождани удар.

- Ради саме превенције, ако успијем да одем да усликам, пензија мала, да плаћам не могу, ако успијем да одем да одрадим тај преглед био бих пресретан - каже Ловрић.

На бесплатан ултразвук крвних судова врата и главе Симо Ловрић ће на УКЦ већ за 15 дана, попут већине пензионера који су присуствовали предавању. Међутим, љекари упозоравају да је све више лица до 40 година старости који су подложни можданом удару. И то због лоше исхране и мањка физичке активности.

Зато, уз савјетовање превентивних прегледа, љекари преносе знање о симптомима, чије је рано препознавање важно за лијечење или спречавање можданог удара.

Фото: РТРС

- Најчешћи симптоми јесу искривљеност уста, одузетост руке, ноге, говора и губитак свијести. Што се тиче старосне границе она се и код незаразних болести и код тумора помјерила доста на ниске гране па имамо пацијенте већ са 35-40 година који леже код нас да су имали мождани удар - каже Владо Ђајић директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Предсједник Одбора за здравство ГО СНДС Бањалука Зоран Алексић наводи да ће идуће предавање бити из пулмологије за неких 15 дана.

- Ми смо ту на услузи наших грађана, а за добробит нашег здравственог система - додао је он.

А здравствене установе у Републици Српској биће системски организованије за превентивне прегледе. Министар здравља, Ален Шеранић каже да се ради на јачању Ургентних и поликлиничких центара.

- Наредни период који се тиче саме Републике Српске ће бити са аспекта здравства посвећен превентивним активностима. Ствари које смо због пандемије корона вируса морали успорити то су доношење новог закона по овом питању су створиле сада један законски оквир који ће омогућити различите врсте превентивног дјеловања - сматра Шеранић.

Годишње 4.500 грађана у Српској добије мождани удар. Да није превентивних прегледа, обољелих би било и до 50 одсто више.