latinica  ћирилица
28/11/2022 |  08:28 ⇒ 08:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенци подржали владине приједлоге закона на референдуму

Бирачи у Словенији подржали су на референдуму три приједлога закона - о влади, измјенама закона о дуготрајној њези и о закону о радиодифузији, чије је усвајање хтјела да спријечи опозициона Словеначка демократска странка предложивши изјашњавање бирача.
Љубљана  (Фото:EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Љубљана (Фото:EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Према већини пребројаних гласова, резултати су сљедећи: закон о РТВ Словеније подржало је 62,80 одсто бирача, а 37,20 одсто бирача гласало је против; за закон о дуготрајној њези 62,23 одсто је гласало за, а 37,78 одсто против и за приједлог закона о влади гласало је 56,65 одсто, а против 43,34 одсто, преноси РТВ Словеније.

Премијер Словеније Роберт Голоб сматра да је исход јучерашњих референдума јасна порука да влада није изабрана да кочи рад државе, већ да ради за добробит грађана.

Он је изразио увјерење да опозиција неће поново заустављати законе који су одобрени на референдумима и захвалио се бирачима што су озбиљно схватили поруку да учествују на референдуму.

Према његовим ријечима, порука са референдума је јасна и у контексту излазности због чега је изразио наду да ће опозиција "понизно прихватити вољу народа".

- Не очекујем да ће неко дати оставку, нико још неће отићи у пензију, барем не сутра. Очекујем, међутим, да опозиција неће повлачити потезе са циљем да заустави данас изражену вољу народа, већ ће је понизно прихватити. Почнимо сви заједно да радимо за будућност. Срећно Словенији - рекао је словеначки премијер и изразио увјерење да ће сви показати зрелост и да ће се у будућности "живјети у бољој Словенији".

Голоб је најавио да ће наредне недјеље саопштити имена будућих министара, рекавши да је то "ствар коалиционих партнера у влади".

Резултати гласања неће бити коначни прије него што буду допуњени резултатима поштанског гласања, а 5. децембра и листићима из иностранства, па се очекује да ће званични резултати референдума бити познати тек у јануару.

Иницијатор референдума је била опозициона СДС која жели да спречи спровођење ова три закона, пренијела је раније агенција СТА.

Приједлог закона о влади отвара пут ка повећању броја министарстава, а закон о радиодифузији има за циљ деполитизацију јавног емитера РТВ Словенија.