latinica  ћирилица
28/11/2022 |  09:33 ⇒ 11:32 | Аутор: sputniknews.com

Вучић се састао с предсjедником парламента Норвешке

Предсjедник Србије Александар Вучић јутрос је, у оквиру дводневне посjете Ослу, започео састанке са највишим званичницима Норвешке и прво посjетио норвешки парламент.
Вучић у Ослу  (Фото:Будућност Србије ав инстаграм) -
Вучић у Ослу (Фото:Будућност Србије ав инстаграм)

Вучић се састао са предсjедником парламента Норвешке Масудом Гараханијем.

Он је тако започео прву радну посјету Норвешкој у својству предсједника Србије, након што је у Београду прије двије седмице одржана конференција заједно са Норвешком и земљама Западног Балкана о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије.

Вучић је раније најавио да Србија треба да спроведе реформу у сектору енергетике и диверзификује изворе снабдијевања гасом и нафтом, као и да повећа улагања у обновљиве изворе енергије и да ће јој у томе помоћи Норвешка која један од лидера у тој области и зеленој транзицији.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, која је у делегацији Србије, састаће се са државним секретаром у Министарству гаса и енергетике Норвешке Андреасом Бјеландом Ериксеном и разговарати о сарадњи двије земље у области енергетике.

Вучић ће затим имати радни ручак који ће предсједник Владе Норвешке Јунас Гар Сторе приредити у част предсједника и делегације Србије у вили норвешке владе.

Предсједник Србије ће се састати и са краљем Харалдом Петим и престолонасљедником Хоконом, а планирано је и да положи вијенце на споменик страдалим Југословенима у Норвешкој у Другом свјетском рату уз војне почасти.

Вучић ће, како је предвиђено, први радни дан у Норвешкој завршити посјетом амбасади Србије у Ослу и вечером са норвешким привредницима.