latinica  ћирилица
28/11/2022 |  11:08 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Стевандић: Република Српска изгубила је много, наша туга је велика

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упутио је данас изразе дубоког жаљења због смрти великог српског пјесника, есејисте, књижевног критичара, редовног члана Академије наука и умјетности и Сената Републике Српске Рајка Петрова Нога, његовој породици, Академији и Сенату.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Рајко Петров Ного био је велики пјесник, велики ерудита, а оно што је најважније истаћи велики патриота и човјек који је свим срцем и својим интелектуалним капацитетом био уз Републику Српску, од њеног оснивања до данас - истиче се у телеграму саучешћа.

Како наводе из Кабинета предсједника Народне скупштине, одласком Рајка Петрова Ноге, Република Српска изгубила је истинског пријатеља, а Академија наука и умјетности Републике Српске не само свог редовног члана, него истинског интелектуалца, великог пјесника, академика чија ријеч се поштовала и с пажњом слушала и онда када је говорио тихо.

- Он је то радио пјевајући, а његова поезија говорила је о бићу српског народа, његовој духовности, православљу, традицији и коријенима - написао предсједник Стевандић у телеграму.

Он је подсјетио да је Рајко Петров Ного током живота добио све релевантне српске књижевне награде, исписујући непоновљиве стихове о трајању и историји.

- Република Српска изгубила је данас много, српска књижевност такође. И наша туга је велика. Драги Рајко, нека ти је лака земља и широки рајски вртови Господњи - наводи се у телеграму предсједника Народне скупштине.