latinica  ћирилица
28/11/2022 |  12:23 | Аутор: СРНА

Стевандић: Коалиција опозиције са СДП-ом успорила би верификацију надлежности Српске

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да би прављење коалиције опозицоних партија Републике Српске са СДП-ом за БиХ ниво успорило процес верификације надлежности Српске и поништило изборну вољу народа.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

Коментаришући предстојећи састанак опозиционих партија Српске са СДП-ом, то јест странкама "осморке" у Федерацији БиХ, Стевандић је рекао да владајућа већина у Републици Српској, на челу са СНСД-ом, коалицију за све нивое саставља на базичним принципима суверенитета Републике Српске, могућег повратка надлежности Српској и јачања институција Републике.

- Базични принципи које би опозиција потписивала или договарала са "осморком" неспорно да морају да слиједе политички пројекат федералних партија. Ти базични принципи говоре о јачању БиХ на терет ентитета, односно Републике Српске, и говоре о смањеном капацитету Српске који би био темељ будуће БиХ - истакао је Стевандић.

Он је рекао да се владајућа коалиција Српске у протекле четири године борила за афирмацију Републике Српске и остваривала значајне међународне контакте.

Стевандић је нагласио да је од примарне важности математички збир који говори о томе ко има колику подршку народа.

Стевандић је додао да збир говори да опозиционе странке имају око једну трећину подршке у Народној скупштини Српске, чак и са Покретом за државу.

- Што се тиче Парламентарне скупштине БиХ, од 14, неспорно је да коалиција која је побиједила у Републици Српској, и која је добила 100.000 гласова више за члана Предсједништва БиХ од кандидата опозиције, има осам а да они имају пет, са Бошњаком шест - објаснио је Стевандић.

Он је истакао да таква математика говори да би прављењем коалиције опозиционих партија Српске са СДП-ом била поништена већинска воља народа исказана на општим изборима.