latinica  ћирилица
28/11/2022 |  13:05 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Бањац: Четири делегата у Дому народа БиХ важна за одбрану интереса Српске

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац сматра да је једина логична ствар да се власт на нивоу БиХ формира уз учешће изборних побједника и владајуће већине у Републици Српској, чија би четири делегата у Српском клубу Дома народа Парламентарне скупштине БиХ била важан дио одбране интереса Српске.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- И то заједно са посланицима у Представничком дому парламента БиХ и српским чланом Предсједништва БиХ - рекао је Бањац Срни поводом данашњег састанка представника опозиције из Српске - СДС-а, ПДП-а и листе "За правду и ред" са руководством СДП-а БиХ у Сарајеву на којем ће бити разговарано о избору делегата у Дом народа БиХ из Српске, те о формирању власти на нивоу БиХ без СНСД-а.

Он је рекао да је легитимно право свих партија, па и опозиције у Српској, да покуша да уђе у власт на нивоу БиХ.

- Али, видјећемо. Мислим да неће доћи до другачијег формирања власти, осим онако како је народ изгласао на изборима - рекао је Бањац.

Он је поновио да улазак опозиције у Српској у власт на нивоу БиХ не би био у складу са изборним резултатима.

- Наравно да не ако знамо да српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић долази из СНСД-а - партије која је освојила највише гласова. Ту имамо и Уједињену Српску и ДЕМОС који имају посланике у Представничком дому парламента БиХ. И када све погледамо, владајућа коалиција у Српској има реалну већину што се тиче српског дијела у Дому народа - подсјетио је Бањац.

Он каже да га зачуђује борба за четвртог делегата у Дому народа парламента БиХ у којој коалиција на челу са СНСД-ом покушава да их има како би блокирала све могуће процесе на штету Српске.

- С друге стране, опозиција има толику жељу да блокира у томе владајућу већину у Републици Српској, а све да би могли да договарају нешто са партијама из Федерације БиХ што је за мене апсолутно несхватљиво. Мора се знати да су Дом народа парламента БиХ и наведена четири делегата у Српском клубу, уствари, највећа заштита коју Српска може имати у парламенту и заједничких институцијама БиХ - рекао је Бањац.