latinica  ћирилица
28/11/2022 |  13:12 ⇒ 13:44 | Аутор: ТАНЈУГ

У Србији трећина предузетничких фирми у власништву жена

У Србији је трећина предузетничких фирми у власништву жена, а 87 одсто њих је задовољно што је ушло у бизнис, изјавила је данас директорка Сектора за предузетништво Привредне коморе Србије Бранислава Симанић.
Београд - Фото: ТАНЈУГ
БеоградФото: ТАНЈУГ

Она је на отварању конференције "Женско предузетништво - развојне шансе Србије" истакла да трећина ових предузетница мисли да су неравноправни услови за предузетништво жена и мушкараца, да ће се радити на поправљању те ситуације, тако да се више не говори о женском и мушком него само о предузетништву.

Навела је да се сваког 19. новембра обиљежава Међународни дан жена предузетница и да се и данашња конференција организује тим поводом, али да ће ове године читав мчесец бити посвећен женском предузетништву.

- Тако ће сутра, овдје у Привредној комори бити отворен дводневни базар жена предузетница. Завршни догађај биће 20. децембра када ћемо организовати округли сто на тему развоја и унапређења женског предузретништва у Србији - рекла је Симанић.

Истакла је да ће и Министарство привреде радити на побољшању положаја предузетница и да је за наредну годину најавило још јачу подршку предузетницама под називом "Жене су закон".

- Радићемо и на томе да се изједначе права предузетница и осталих жена када је ријеч о породиљском одсуству - нагласила је Симанић.

Како би се што више нашла женама предузетницама, Привредна комора је прије четири године формирала Секцију за женско предузетништво, која окупља велики број жена и за које се организују разне бесплатне активности ради подршке њиховим пословима.

- Помажемо им да изађу на страна тржишта, на сајмове, организујемо за њих састанке, а у наредном периоду ћемо посебно радити на едукацијама и дигитализацији пословних процеса, као неопходности садашњег тренутка - рекла је Бранислава Симанић.

Генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић је навео да банкарски сектор разним линијама подржава женско предузетништво и да оне саме кажу да им је кључна помоћ менторство и обука.

- Жене воле да уче и није им проблем да кажу да нешто не знају и да се кроз едукације обуче - рекао је Васић.

Истакао је да је примјетан раст кредита женама као и да оне уредно сервисирају своје обавезе.

Учеснице конференције ће данас имати прилику да сазнају више о тренутним облицима подршке од стране државе и пословних банака и да разговарају о начинима и могућностима за креирање нових начина подршке за унапређење конкуретности женских бизниса.