latinica  ћирилица
28/11/2022 |  16:41 ⇒ 18:44 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Домаће институције да управљају процесима и сносе одговорност

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас да је на састанку са комесаром ЕУ за сусједске односе и проширење Оливером Вархељијем истакла да домаће институције у БиХ треба да управљају процесима и да сносе одговорност за то.
У Сарајеву састанак чланова Предсједиштва са Вархељијем - Фото: РТРС
У Сарајеву састанак чланова Предсједиштва са ВархељијемФото: РТРС

Цвијановићева је навела да постоји разумијевање за оптерећења која прате ЕУ, али да очекује и да ЕУ разумије специфичности и проблеме БиХ, као и да цијени и валоризује напретке на путу ЕУ интеграција, те обављања функција и рада институција.

- Желимо да се партнерски односи са ЕУ продубе, да добију садржајнију димензију не само добијањем кандидатског статуса, него и мјерама које треба да се десе након тога - рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре након састанка са Вархељијем.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Истакла да тада долази најзахтјевнија фаза у којој треба ући у приступне преговоре. Она је додала да о томе треба размишљати унапријед јер је ријеч о великом послу.

- Ми немамо тај луксуз да нешто урадимо данас и да онда чекамо десет или 12 година да се забиљежи неки успјех на том путу - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је на састанку разговарано о томе шта је све потребно урадити у наредном периоду, како би се унаприједио ЕУ процес, и истакла да је изразила опредијељеност Предсједништва БиХ да у складу са Уставом ради на свим питањима која су у његовој надлежности по Уставу БиХ.

- Мислим да ћемо се тако и кретати у будућем периоду. Указала сам на то и да је неопходно, с обзиром на обавезе које треба да извршавају различити нивои власти, да оживимо систем координације који би омогућио организовано, смишљено кретање на европском путу - рекла је Цвијановићева.