latinica  ћирилица
28/11/2022 |  17:11 ⇒ 17:45 | Аутор: Б92

Француски посланик: Зеленски је опасна особа

Француска би требало да престане да испоручује оружје Владимиру Зеленском, који настоји да започне трећи свјетски рат, рекао је Никола Дипон-Ењан.
Владимир Зеленски ( Фото: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE POLAND OUT) -
Владимир Зеленски ( Фото: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE POLAND OUT)

- Зеленски жртвује свој народ, Зеленски жели да увуче Европу у трећи свјетски рат против Русије - рекао је посланик француске Народне скупштине и лидер партије Устани, Француска у интервјуу за Спутњик, називајући украјинског предсједника "опасном особом".

Дипон-Ењан је такође позвао Запад да пристане на мировни споразум са Русијом, који треба да обухвати заштиту становништва Донбаса које говори руским језиком и неутрални статус Украјине.

- Француска мора – као генерал де Гол током рата у Вијетнаму, као Жак Ширак током рата у Ираку – да задржи независност просуђивања, да постане арбитар и понуди своје услуге како би заиста обновила мир - закључио је он.

Раније је бивши европски посланик Флоријан Филипо предложио предсједницима САД и Француске Џоу Бајдену и Емануелу Макрону, као и предсједници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, да затраже од украјинског лидера да почне да враћа новац за пружену војну и финансијску помоћ.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је на састанку Савјета безбједности УН о Украјини, рекао да западне земље које подржавају кијевски режим постају стране у сукобу. Такође је напоменуо да би све пошиљке које садрже оружје за Украјину постале легитимна мета за Русију. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је примијетио да наоружавање украјинске војске оружјем са Запада не доприноси успјеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.