latinica  ћирилица
28/11/2022 |  17:19 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

Штрајк у РиТЕ Угљевик; У Гацку за сада без обуставе (ВИДЕО)

Запослени у Руднику и Термоелектрани "Угљевик" данас су ступили у штрајк, док су запослени у Руднику и Термоелектрани "Гацко" штрајк одгодили до 19. децембра.
РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Радници траже повећање цијене рада са 150 на 170 марака, као повећање плате за 15 одсто.

На састанку који је одржан путем видео-линка са генералним директором Електропривреде Републике Српске Луком Петровићем, усаглашено је испуњење два од три захтјева Синдиката.

Представници Синдиката очекују повећање коефицијената за производна радна мјеста у отежаним условима рада и да се између матичног предузећа и РиТЕ Угљевик дефинише цијена струје, која би обезбиједила инвестиције у рударску опрему. Проблем представља испуњење захтјева који се односи на повећање цијене рада са 150 на 170 марака.

Управа Рудника и термоелектане Угљевик подржала је захтјеве синдиката. Кажу да је ова година у Електропривреди и овом предузећу била оптерећена техничким проблемима, али да су неопходна нова улагања.

Захтјев радника за повећање плата од 15 одсто није реалан, рекао је генерални директор Електропривреде.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић сматра да је раст плата ствар договора управе Електорпивреде и синдиката предузећа.

У Електропривреди кажу да ће бити формиране радне групе које ће анализирати план пословања и исправити грешке које су биле у систематизацијама и коефцијентима, а сав вишак новца биће усмјерен радницима.