latinica  ћирилица
28/11/2022 |  18:22 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Није добро да се у БиХ механизам координације примјењује селективно

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да се механизам координације у БиХ примјењује селективно, што није добро уколико БиХ жели у ЕУ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је подсјетила да је БиХ давно, на захтјев ЕУ, усвојила механизам координације док је она још била предсједник Владе Републике Српске, када је БиХ имала Бриселску мапу која је садржавала два услова - један је да се изврше измјене Устава у складу са одлуком "Сејдић и Финци", а други да се успостави механизам координације.

- Ми смо извршили своју обавезу прије много година када сам била предсједник Владе Српске, али нажалост не примјењује се у потпуности, односно примјењује се селективно у одређеним областима. Мислим да је неопходно да се примјењује поготово када се уђе у фазу да усклађујете законодавство на различитим нивоима власти и преузимате европско правно насљеђе, онда је неопходно да координишете активности - рекла је Цвијановићева након састанка чланова Предсједништва БиХ са комесаром ЕУ за сусједске односе и проширење Оливером Вархељијем.

Она је истакла да је, уколико се жели координисати и планирати помоћ ЕУ, те користити средства из ИПА фондова, неопходно да се изврши координација тих активности.

- Није добро да неко буде укључен, а неко искључен из тог процеса. То су ствари на којима треба радити и на то сам данас указала комесару - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је тај механизам координације неопходан, ако БиХ добије статус кандидата.

"- Ако говоримо о томе шта долази иза тога - то је најзахтјевнија фаза када се добије датум и након тога почнете преговоре. Када се почну преговори морају се имати јединствене позиције о одређеним питањима. Да бисте дошли до јединствене позиције морате да знате ко шта ради и како се координишу ти послови, дакле ко чини преговарачке тимове и ради онај силни оперативни и политички посао - појаснилаа је Цвијановићева.

Она је истакла да су то важна питања.

- Вољела бих да се то поштује у оквиру БиХ зато што знам да свугдје гдје постоји децентрализована власт, гдје постоји више нивоа власти, онда морате да координишете своје активности ако желите да имате било какав ефекат - рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је у прошлости било периода када се то радило.