latinica  ћирилица
28/11/2022 |  20:29 ⇒ 22:56 | Аутор: РТРС

Обиљежено 75 година Медицинске школе у Бањалуци (ВИДЕО)

У Бањалуци је вечерас одржана свечана академија поводом 75 година бањалучке Медицинске школе, у оквиру које је промовисана монографија под називом "75 година - у вртлогу времена" која осликава живот ове школе у различитим декадама.
Јубилеј Медицинске школе - Фото: РТРС
Јубилеј Медицинске школеФото: РТРС

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је новинарима да је 75 година велики јубилеј Медицинске школе која је стасала у кредибилну установу у којој се школују кадрови који касније настављају медицинске факултете или се запошљавају са средњом школом у јавним и приватним здравственим установама и који су врло посвећени пословима које обављају.

- Важно је и да Министарство улаже у образовање и из угла измјена наставних планова и програма практичне наставе код послодаваца, у овом случају сарадње са медицинским установама, као и усавршавања наставног кадра како би ученици по завршетку школе били кредибилни и конкурентни на тржишту рада - навела је Тривићева.

Директор Медицинске школе Мирко Јовић рекао је да је кроз пројекат изградње медицинског кампуса у бањалучкој мјесној заједници Паприковац планиран и простор за ову школу, чиме ће она коначно добити своју адресу.

Он је нагласио да је ово једна од најбољих школа у Српској и уједно и једна од највећих у БиХ, која сваке године биљежи велико интересовање ученика за упис.

Некадашњи ученик ове школе, а данас директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је ова школа темељ за успјешну љекарску каријеру, те захвалио Медицинској школи за више од 1.000 медицинских сестара које раде у УКЦ-у.

- Све оне су стуб УКЦ-а, али и здравственог система Српске - навео је Ђајић.

Медицинска школа у Бањалуци почела је са радом у октобру 1947. године.