latinica  ћирилица
29/11/2022 |  09:17 ⇒ 09:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Густ смог прекрио Њу Делхи (ФОТО/ВИДЕО)

Густ смог прекрио је данас главни град Индије Њу Делхи, пошто се стање погоршало са почетком зиме. Нивои честица загађења у ваздуху, познатих као ПМ2.5 , три пута су изнад прихватљивих граница.
Густ смог прекрио Њу Делхи (Фото: EPA-EFE/RAJAT GUPTA) -
Густ смог прекрио Њу Делхи (Фото: EPA-EFE/RAJAT GUPTA)

Најзагађенији главни град на свијету сваке зиме има додатне проблеме јер ниске температуре и слаби вјетрови задржавају загађујуће честице ближе земљи, преноси Ројтерс.

- Како минимална температура буде опадала, постепено ће се појављивати магла, која ће се током раних јутарњих сати вјероватно повећати, што ће довести до погоршања индекса квалитета ваздуха - саопштила је владина агенција за надзор квалитета ваздуха.

Индекс квалитета ваздуха у дијеловима града данас је порастао изнад 400, што је класификовано као категорија "тешког" загађења ваздуха, саопштиле су власти.

Густ смог прекрио Њу Делхи (Фото: EPA-EFE/RAJAT GUPTA)

Централни савјет за контролу загађења саопштио је да је током мјерења у 10.00 часова ујутру у регоину главног града, ниво ПМ 2,5 честица достигао бројку од 180, што је три пута више од препоручене горње границе од 60.

Власти су током година донијеле више мјера за побољшање квалитета ваздуха у граду, укључујући пребацивање возила јавног превоза на чистије гориво и контролу спаљивања огревног дрвета и отпада током хладног времена, али стручњаци кажу да ове мјере треба примијенити широм сјеверне Индије и у градовима и мјестима око Њу Делхија и ширем региону главног града, како би се ефикасно контролисало загађење, наводи Ројтерс.