latinica  ћирилица
29/11/2022 |  09:58 ⇒ 11:46 | Аутор: sputniknews.com

Новак: Ограничење цијене нафте неприхватљиво, Москва ће пословати по тржишним условима

Ограничење цијене руске нафте, које разматрају западне земље, је неприхватљиво и носи огромне ризике, јер може довести до дефицита енергената, изјавио је потпредсједник Владе Русије Александар Новак.
Производња нафте у Русији (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Производња нафте у Русији (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Новак је поновио да Русија неће испоручивати нафту земљама по ограниченим цијенама, чак и ако јој то буде исплативије.

- Имамо прилично чврст став, без обзира на то која ће бити горња граница цијене. Чак и ако буде висока, то је у принципу неприхватљиво. И даље ћемо радити по тржишним условима - рекао је Новак на IV Руско-кинеском енергетском бизнис форуму.

Истовремено је упозорио да ограничење цијена може довести до дефицита енергената.

- Посљедња ограничења, односно одлуке о горњим границама цијена повлаче за собом огромне ризике за функционисање индустрије које провоцирају дефицит енергената и дефицит улагања у индустрију, и то не само нафтну - оцијенио је Новак.

Он је закључио да су западне санкције против испорука енергената непромишљене.

Раније је лист "Вол стрит џурнал" саопштио да би Сједињене Америчке Државе и савезници могле да постигну договор о ограничењу цјене руске нафте на нивоу од 60-70 долара по барелу. Други извори наводе да би лимит могао да буде постављен на 70 долара.

Руски предсједник Владимир Путин, коментаришући идеју Запада да ограничи цијену руских енергената, више пута је истицао да Русија неће ништа извозити, уколико то буде противријечно њеним интересима.