latinica  ћирилица
29/11/2022 |  10:25 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Инспектори на подручју ОЦ Јахорина провели 53 посебне контроле; Укупан износ казни 202.000 КМ (ВИДЕО)

Инспектори Пореске управе Републике Српске спровели су тродневну акцију појачане посебне контроле пореских обвезника на подручју Олимпијског центра Јахорина гдје су била ангажована 22 инспектора која су за три дана извршила 53 посебне контроле. Издат је 31 прекршајни налог, од чега 20 за правна лица и 11 за самосталне предузетнике. Због утврђених неправилности, укупан износ казни је 202.000 КМ и 21 усмено рјешење мјере забране обављања дјелатности у трајању од 15 и 30 дана.
Пореска управа РС - Фото: РТРС
Пореска управа РСФото: РТРС

Из Пореске управе саопштено је да су због утврђених неправилности кажњени сљедећи порески обвезници: Т.Р. "Маx" Јахорина, "Викторија" с.п.. Соколац, Ресторан "Требевићки рај" Требевић, "Рајска врата" с.п Јахорина, "Вила Андреа" с.п Требевић, "Станишић" д.о.о ПЈ Ресторан "Брус" Требевић, "Лавина" д.о.о Јахорина, затим "Борд 20" доо Јахорина, "Луинг" д.о.о ПЈ "Централа" Јахорина, те "Ски феникс" д.о.о Јахорина.

- Акценат је био на контролу евидентирања промета преко фискалних каса и контролу пријављивања радника. Контроле су извршене на основу пријава и информација прикупљених са терена, података из службених евиденција које води Пореска управа Српске, те спроведених анализа ризика, а према којима се дошло до одређених индиција да поједини порески обвезници на подручју Јахорине не пријављују сав приход, те да не пријављују раднике у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса - саопштено је из ове установе.

Поред тога, у току ове акције спровођења појачаних посебних контрола инспектори Пореске управе Српске су обишли и више од 30 мјеста пословања, односно пореских обвезника који још нису почели са радом.

- Током спровођења акције уочено је да је већина прекршајно кажњених пореских обвезника повратници у вршењу прекршаја, тј. да су у току претходних контрола такође прекршајно кажњавани, због чега су појединим пореским обвезницима изречене новчане казне у двоструком износу - рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Он је најавио да ће Пореска управа Републике Српске и у наредном периоду наставити са циљаним акцијама посебних контрола код оних пореских обвезника за које постоје индиције о паду пореске дисциплине широм Републике Српске, па тако и на подручју Јахорине.

- С тим у вези, позивамо пореске обвезнике да поштују законске прописе и да своју добит граде на пружању квалитетнијих услуга грађанима, у законским оквирима и фер тржишној утакмици, а не на избјегавању својих пореских обавеза. Циљ Пореске управе Републике Српске није кажњавање пореских обвезника, већ стварање лојалне конкуренције, односно да сви порески обвезници у Српској послују под истим условима - рекао је Маричић.

Иначе, наводе из Пореске, овакве појачане акције контрола на подручју Јахорине инспектори Пореске управе Републике Српске спроводили су и претходних година, пред почетак или у току зимске сезоне.

- Тако је у току зимске туристичке сезоне 2020/2021. године извршено 20 посебних контрола, те је због утврђених неправилности издато шест прекршајних налога, на укупан износ казни од 13.500 КМ, а откривена су и два непријављена радника. Такође, у току прошле зимске сезоне, 2021/2022. године, на Јахорини је извршено 120 посебних контрола. У 78 посебних контрола утврђене су неправилности, због чега су пореским обвезница издати прекршајни налози на укупан износ казне од 339.500 КМ. Такође, том приликом је откривено шест непријављених радника и донесено 17 усмених рјешења мјера забране обављања дјелатности, као и једно рјешење о забрани обављања дјелатности - наводи се у саопштењу.