latinica  ћирилица
29/11/2022 |  11:15 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Путин: Стабилан развој руско-кинеских односа упркос нестабилној ситуацији

Односи Русије и Кине стабилно се развијају упркос нестабилној ситуацији у свијету, навео је руски предсједник Владимир Путин у поруци учесницима Четвртог руско-кинеског енергетског пословног форума коју је прочитао директор руске компаније "Росњефт" Игор Сечин.
Владимир Путин (Фото:  EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT)

- Упркос компликованој међународној ситуацији, свеобухватно партнерство и везе стратешке интеракције између Русије и Кине настављају да се развијају. Енергетска индустрија остаје једна од кључних и најнапреднијих подручја наше економске сарадње - истакао је Путин.

Према његовим ријечима, двије земље су недавно успјеле да осигурају прилично висок ниво билатералних веза у секторима нафте, гаса, угља и енергије и константно раде на спровођењу великих заједничких пројеката у вези са кинеским нуклеарним електранама и производњом природног течног гаса.

Путин је посебно нагласио све важнију улогу Форума у проширењу сарадње и обезбјеђивању редовног дијалога владиних званичника, водећих индустријских корпорација, банкарских институција и удружења стручњака, јавио је ТАСС.

Он је додао да очекује да ће се током форума спровести конструктивне и учинковите активности и да ће се наћи практична примјена приједлога и идеја учесника.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да је Русија отворена и заинтересована за дијалог о енергији са Кином, након што је кинески предсједник Си Ђинпинг раније данас у поруци учесницима Форума навео да је сарадња Русије и Кине у пољу енергије на високом нивоу и да је Пекинг спреман да ојача сарадњу са Москвом у том пољу, пише РИА Новости.