latinica  ћирилица
29/11/2022 |  11:20 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Жену из Босне извукла два суграђанина и четири полицајца

У акцији спасавања тридесетчетворогодишње жене из Грачанице, која је са добојског моста Јапанац скочила у ријеку Босну, учествовала су два грађанина и четири полицијска службеника добојске Полицијске управе.
ПУ Добој - Фото: СРНА
ПУ ДобојФото: СРНА

Загазивши у хладну ријеку, први до жене је дошао радник "Жељезница Републике Српске" Бранислав Катанић.

- Враћао сам се са бензинске пумпе када сам угледао групу људи на мосту да гестикулирају рукама и да су узбуђени. Зауставио сам аутомобил и угледао дјевојку у Босни како дозива у помоћ - изјавио је Катанић новинарима.

Он је описао да је стрчао до корита ријеке, уочио жену на удаљености од око три метра, затим ушао у воду и извукао је.

- Скинуо сам јој јакну и загрлио је, пошто је већ била љубичасте боје и на крају снага. У том се појављује полиција, која ју је преузела - изјавио је Катанић.

Припадник Полицијске станице за безбједност саобраћаја Миланко Лазендић рекао је да је у то вријеме заједно са колегом Немањом Јовићем током редовне патроле, крећући се из правца кружног тока према Станић Ријеци, на мосту примијетио већу групу грађана и заустављена возила.

- Прескочили смо заштитну ограду и сишли до ријеке Босне - изјавио је Лазендић.

Он је рекао да су у кориту већ затекли Катанића како из воде извлачи унесрећену, након чега је скинуо своју јакну да би је обмотао, с обзиром на то да је била промрзла и уплашена.

Један од свједока скока жене са моста Драгомир Стојановић рекао је да је, враћајући се с посла, прошао поред ње док је стајала на средини моста, држећи врећицу и гледајући у воду. Мислио је да баца хљеб рибама.

- Након што сам се удаљио десет метара, камион је засвирао и закочио. Окренуо сам се, она је већ била прекорачила заштитну ограду на стубу и видио сам када је скочила - изјавио је Стојановић.

Вративши се, видио је жену како је испливала и како ју је вода носила према обали, док су јој други окупљени довикивали да плива.

- Видио сам суграђанина како је већ доле и ја сам кренуо за њим - изјавио је Стојановић.

Полицијски службеник Полицијске станице Добој један Владан Нединић рекао је да се и он, заједно са приправником Далибором Кречаром, упутио на лице мјеста након што их је око 16.20 часова шеф смјене обавијестио да је са моста женска особа скочила у Босну. Затекао је колеге и грађане како покушавају да жену изваде из воде.

- Лице је било видно дезоријентисано, уплашено и промрзло. Умотали смо је у службене јакне, изнијели из воде до моста и предали је Хитној служби медицинске помоћи - изјавио је Нединић.

Полицијски службеник Полицијске станице за безбједност саобраћаја Добој Немања Јовић и Кречар поручили су да је због оваквих случајева част носити униформу Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Из Полицијске управе Добој синоћ је саопштено да је тридесетчетворогодишња жена из Грачанице покушала да се убије скоком са моста у Добоју у ријеку Босну, у чему су је спријечили и из воде извукли полиција и грађани.

Из полиције наводе да је, по извлачењу из ријеке, жена била промрзла и да је показивала знакове душевне поремећности.

Она је превезена возилом Службе хитне помоћи Дома здравља Добој у добојску болницу "Свети апостол Лука", гдје је задржана на лијечењу.