latinica  ћирилица
29/11/2022 |  11:43 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

ХДЗ БиХ и "осморка" потписали споразум о формирању власти у ФБиХ (ФОТО/ВИДЕО)

У Сарајеву је потписан споразум странака који чине "осморку" и ХДЗ-а БиХ, а потпис на документ ставили су лидери ХДЗ-а Драган Човић и СДП-а БиХ Нермин Никшић.
Човић - Никшић (фото:twitter.com/Dragan-Covic) -
Човић - Никшић (фото:twitter.com/Dragan-Covic)

Ријеч је о документу под називом "Смјернице, начела и циљеви у извршној и законодавној власти за период до 2026. године".

Тиме би власт на нивоу Федерације БиХ требало да чине "осморка" и ХДЗ, док СДА након дуго година одлази у опозицију.

Човић је рекао да може гарантовати да ће странке окупљене око ХДЗ-а и Хрватског народног сабора  учинити све да предано раде на реализацији документа у цијелини, без условљавања и пролонгирања.

- Све што је написано у споразуму смо усагласили. Како ћемо га разрадити од стране оних који ће бити носиоци власти то ће бити друго питање, јер ће то морати бити много садржајније. Што се тиче парнера из Републике Српске мислим да ћемо у четвртак, 1. децембра, имати конституисање Представничког дома парламента БиХ и Представничког дома Федерације БиХ - рекао је Човић.

Тим конституисањем, додао је, биће дефинисан Колегијум и тада ће се тачно знати ко чини коалицију на нивоу БиХ са треће стране, али је сигуран да ће то бити СНСД.

Никшић је потписивања документа истакао да се овим документом показало да је могуће да се формира власт која је спремна извршавати договорено и систем у оквиру којег ће се разговорима долазити до рјешења која ће се имплементирати.

- Предстоји нам даљи рад на операционализацији овог споразума. Искрено се надамо и чврсто је опредјељење коалиције да до Нове године пробамо формирати и Савјет министара и Владу Федерације БиХ, наравно и кантоналне валаде гдје год да је могуће - рекао је Никшић.

Предсједник СДП-а је рекао да ће у процесу формирања власти на нивоу БиХ пуно јаснија ситуација бити конституисањем Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

- Тешко да ће се моћи избјећи СНСД. Мислим да је то нека наша реалност коју требамо прихватити и испоштовати - додао је Никшић.