latinica  ћирилица
29/11/2022 |  11:51 | Аутор: СРНА

Радановић: Једини макадам међу двије општине у ФБиХ - од Гламоча до Дрвара

Дрвар и Гламоч једине су двије општине у Федерацији БиХ /ФБиХ/ које су спојене макадамским путем дужине двадесетак километара, а асфалтирање ове дионице је од изузетног значаја јер се ту налазе српска повратничка села, рекао је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Радановић је објаснио да у општинама Дрвар и Гламоч у Ливањском кантону живи већински српско становништво, а хитно је потребно извршити и повезивање асфалтним путем Дрвара са Источним Дрваром у Републици Српској.

- Сматрам да би био добар гест када би ФБиХ издвојила средства за рјешавање тог проблема који деценијама мучи становништво Дрвара и Гламоча - оцијенио је Радановић.

Он каже да разумије кантоналне, али и федералне власти јер асфалтирање овог путног правца изискује велика новчана средства, али је ова велика инвестиција изузетно значајна.

- Позивам институције Републике Српске и Србије да изнађу средства да се тај пут од Дрвара до Гламоча асфалтира, наравно у сарадњи са кантоналним и федералним институцијама у чијим је надлежностима овај путни правац - апеловао је Радановић.

Он је додао да овај путни правац није асфалтиран баш због тога што су ту српска села, односно Срби нису третирани на адекватан начин ни у Ливањском кантону нити у ФБиХ.

Радановић је подсјетио да путни правац од Дрвара до Источног Дрвара такође није асфалтиран.

- Дневно велики број становника из Дрвара путује у Источни Дрвар гдје су запослени, јер у Дрвару немају могућност за послом. И ту је велика потреба да се асфалтира пут од федералног дијела Дрвара до Источног Дрвара који се налази у Републици Српској - истакао је Радановић.

Он је навео да је путна инфраструктура добра од Источног Дрвара до Бањалуке, па би асфалтирање праваца од Дравара према Источном Дрвару отворило нову могућност да се иде ка Бањалуци.