latinica  ћирилица
29/11/2022 |  12:15 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Српски истраживач добио 1,5 милиона евра за свој пројекат

Истраживач из Института за физику у Београду Јакша Вучичевић освојио је грант Европског истраживачког савјета од 1,5 милиона евра за истраживања која би могла да унесу значајне промјене у испитивања такозваних високотемпературних суперпроводника и других питања модерне физике.
Јакша Вучичевић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Јакша Вучичевић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Ово је трећи ЕРЦ грант који је добио неки истраживач из Србије, а Вучичевић каже да му је признањем указано повјерење да пројекат који је недавно започео може да води ка важним научним резултатима.

Вучичевић је појаснио да његови радови покушавају да освијетле структурне особине материјала, које одређују критичну температуру за суперпроводност, а да је дугорочни циљ научне области да се синтетишу материјали који су суперпроводни на собној температури, преносе београдски медији.

- Такво откриће би представљало нову индустријску револуцију - рекао је Вучичевић.

Министар науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић, која је присуствовала представљању трећег ЕРЦ гранта на Институту за физику, истакла је да је то сјајна вијест за науку у Србији.

- Од великог су значаја и финансијска средства која је Вучичевић добио како би своју идеју примијенио и како би наше човјечанство било богатије за неке нове спознаје - рекла је Беговићева и додала да ће у наредних неколико година ЕУ издвојити 640 милиона евра како би подржала најбоље научнике.

Директор Института за физику у Београду Александар Богојевић рекао је да се на примјеру Вучичевића може разумијети како изгледа процес "вајања" врсног истраживача у Србији.

ЕРЦ пројекти се додјељују истраживачима који успију да докажу да имају идеју, метод или резултате који могу да промијене ток савремене науке.